Goldoni, çoğu yapıtında olduğu gibi Lokantacı Kadın'da da kendine özgü alaycılığıyla sınıfsal farklılığın neden olduğu çatışmanın izlerini sürüyor, diğer yandan da aşk, ihtiras gibi konuları ele alırken başvurduğu ironiyle keyifli bir hikâye sunuyor.
Lokantacı Kadın, Türkçeye Necdet Adabağ tarafından kazandırılmıştır.
Carlo Goldoni (1707-1793): Eserleriyle İtalyan tiyatrosunda köklü değişimlere yol açmış, çağdaş tiyatronun köşe taşlarını yerleştirmiştir. Doğaçlamadan yazılı oyunlara geçişin ilk örneği 1738'de yazdığı Saray Adamı Girolamo'dur. Bu oyunda sadece başkişinin rolü yazılıdır. 1743'de sahnelenen Namuslu Kadın tümüyle yazılı bir metindir. Goldoni tiyatroda klasik tiplemeleri ve maskları kaldırmış, günlük yaşamda karşılaşılan karakterleri, tutkuları ve olayları sahneye taşımıştır. Çeşitli toplum katmanlarının karakteristik özelliklerini yansıtmış, bireylerin dâhil oldukları toplumsal sınıfa göre davranışlarının altını çizmiştir. Halktan bir genç kızın kendisiyle evlenmek isteyen soylu betlere yaptığı oyunları, onları yola getirmek için çevirdiği dolapları anlatan Lokantacı Kadın, Goldoni'nin en tanınmış eserleri arasında yer alır.
Necdet Adabağ (1942): Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'ndan Alberto Moravia üzerine yaptığı tezle mezun oldu. Urbino Üniversitesi'nde İtalyan Edebiyatı üzerine doktora yaptı. Tezini Giacomo Leopardi üzerine yazdı. On yıla yakın bir süre İtalyan Kültür Merkezi'nde çevirmen, kültür ve sanat danışmanı olarak çalıştı. DTCF'de dekanlık ve İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanlığı yaptı. Başta Leopardi, Petrarca, Machiavelli, Sciascia, Goldoni, Pirandello, Manzoni olmak üzere pek çok İtalyan sanatçı ve düşünürün eserlerini Türkçeye çevirdi.
Son Dakika › Güncel › Lokantacı Kadın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?