Lübnan'da, "Mardin Gökyüzünün Krallığı" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Lübnan'da, "Mardin Gökyüzünün Krallığı" Konferansı

Lübnan'da, bu ülkede yaşayan Mardinlilerin tarihsel geçmişi ve bugünkü durumunun ele alındığı konferans düzenlendi, Mardin'in doğal ve kültürel güzelliklerinin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı.

01.06.2016 22:27

Lübnan'da, bu ülkede yaşayan Mardinlilerin tarihsel geçmişi ve bugünkü durumunun ele alındığı konferans düzenlendi, Mardin'in doğal ve kültürel güzelliklerinin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Lübnan Amerikan Üniversitesinde, "Mardin Gökyüzünün Krallığı" konulu konferans ve fotoğraf sergisi dolayısıyla yaptığı konuşmada, Lübnan'da yaklaşık 29 bin Türk vatandaşı ile 20 bine yakın Türkmen bulunduğuna değinerek, ülkedeki Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun Mardinli olduğunu söyledi.

Erciyes, Lübnan'da yaşayan Mardinlilere hitaben, "Sizlerin ekonomik ve eğitim durumunuzun daha da artmasını temenni ediyorum. Bu, hem sizlerin içinde yaşadığınız Lübnan toplumuna hem de iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacaktır." dedi.

Osmanlı tarihi üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Halid Tedmuri de Osmanlı Devleti ve özellikle Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'in Beyrut'ta yaptırdığı eserlerden örnekler verdi.

Fransa'nın 1920'lerde Lübnan'ı işgaline değinen Tedmuri, "Fransızlar Lübnan'ı işgalin ardından Abdülhamit döneminde yapılan eserler ve caddeleri yeniden adlandırdı. Bugün halen Beyrut'ta birçok cadde Fransız generallerin isimlerini taşıyor ancak Abdulhamit isminde bir cadde ya da meydan bulunmuyor. İşgalcilerin isimleri sokaklarda kalırken, neden eserleri yaptıranların isimlerinin olmadığı ise sorgulanması gerekiyor." diye konuştu.

Trablus Cizan Üniversitesinde "İslam Medeniyetinin Mardin'i Fethi" üzerine doktora yapan Hüseyin Bekir Ali ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardinlilerin Arapça bilmelerinin avantajıyla I. Dünya Savaşı'ndan sonra ekonomik nedenlerle Lübnan'a geldiğini anlattı.

Mardinlilerin bir kısmının 1944 ve 1955 yıllarında Lübnan vatandaşlığını elde ettiğini dile getiren Ali, Lübnan'da yaşayan genç kuşak Mardinlilerin memleketlerini görmedikleri için fotoğraf sergisi düzenlediklerini aktardı.

Fotoğrafları sergilenen Lübnanlı Fotoğrafçı Ahmed Fettah'a Mardin'e düzenlediği bir haftalık gezisinde eşlik ettiğini kaydeden Ali, sergideki 101 fotoğraf için Mardin ve Midyat ilçesindeki tarihi köyler, camiler, kiliseler, eski evler, hamamlar ve medreseler gibi simgesel yerleri fotoğrafladıklarını söyledi.

Serginin amacının Mardin'in güzel yüzünü göstermek olduğunu vurgulayan Ali, "Mardin'in terörle anılan yüzünü değil, güzel yüzünü, huzurunu, yaşayan dinleri ve dilleri göstermeyi amaçlıyoruz." dedi.

Ali, Lübnan'da yaşayan Mardinlilerin 16 bininin hem Türk hem de Lübnan vatandaşlığına sahip olduğunu, 16 bin kişinin de vatandaşlık beklediğini kaydetti.

Lübnan'daki Mardinlilerin çoğunluğunun Beyrut'ta yaşadığını hatırlatan Ali, çoğunun Türkçe'yi bilmemesi, bilenlerin de konuşmakta zorlanmasına rağmen memleketlerini unutmadıklarını ve bağlarını koparmak istemediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'da, 'Mardin Gökyüzünün Krallığı' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement