Maçka'daki Balık Üretme İstasyonu İçin Türkiye'nin Dört Bir Yanından Anaç Yakalanıyor - Son Dakika
Güncel

Maçka'daki Balık Üretme İstasyonu İçin Türkiye'nin Dört Bir Yanından Anaç Yakalanıyor

Maçka\'daki Balık Üretme İstasyonu İçin Türkiye\'nin Dört Bir Yanından Anaç Yakalanıyor

Maçka'da telef olan anaç balıkların yerine derelerden anaç balık yakalama çalışmaları hızla devam ediyor.

25.09.2013 13:15

Maçka'da telef olan anaç balıkların yerine derelerden anaç balık yakalama çalışmaları hızla devam ediyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, şimdiye değin 5 bine yakın anaç balık yakaladı.

Maçka'da telef olan anaç balıkların yerine derelerden anaç balık yakalama çalışmaları hızla devam ediyor. DKMP Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, şimdiye değin 5 bine yakın anaç balık yakaladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, olumsuz çevresel etkiler ve aşırı avlanma sonucu doğal alabalık popülasyonlarında önemli oranda azalma görüldüğünü söyledi. Özyanık, "Kurumumuz, Türkiye'de yetiştiricilik yoluyla balık üretiminin henüz yapılmadığı 1969 yılında Yedigöller Milli Parkı içerisinde 50 bin yavru kapasiteli bir alabalık üretme istasyonu kurarak bir ilke imza atmıştır. 50 yılı aşkın süredir devam eden üretim çalışmaları Trabzon Altındere ve Mersin Çamlıyayla üretme istasyonlarında devam etmektedir. Genel Müdürlüğümüz, 'Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması' projesini de 2005 yılında uygulamaya başlamıştır" dedi.

12 İLDE, 24 SU KAYNAĞINDA BALIKLANDIRMA

Özyanık, bu projeyle orman içi sulardaki doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, doğal türlerin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Özyanık, "Genel müdürlüğümüze gelen talep ve öneriler çerçevesinde programa alınan orman içi dere, göl ve göletlerden alınan anaçlardan üretilen yavru balıklar, anaçların alındıkları kaynağa bırakılmaktadır. Trabzon ve Mersin'de bulunan iki istasyonumuz, yurt genelinde 12 ilde ve 24 su kaynağında balıklandırma çalışmalarına devam etmektedir. 2013 yılında Bolu, Abant'ta bir alabalık üretme istasyonu kurulması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yürütülen proje hakkında bilgi veren Özyanık, açıklamasında şunları kaydetti: "Yalnızca 2012 yılında 2 bin 42 adet yavru alabalık doğaya yerleştirilmiştir. 2013 yılında 3 milyon 172 bin alabalık yavru orman içi sulara bırakılmıştır. 2023 yılında ise 50 milyon alabalık yavrusunun yetiştirilerek orman içi sulara bırakılması hedeflenmektedir. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ağustos ayında Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme İstasyonu'nda tutulan anaç balıklar ile birlikte aynı derede bulunan özel üretim istasyonlarındaki balıklar, suya kimyasal maddelerin karışması sonucu telef olmuştu. Zayi olan balıkların yerine yenilerini koymak için büyük çaba harcamaktayız. Bu kapsamda; istasyonumuzda 2013 yılında üretilen 3 milyon 72 bin adet yavru balığın dağıtımı devam etmekte olup dağıtım sırasını bekleyen yaklaşık 2 milyon yavru alabalık başka bir su kaynağından beslenen havuzlarda tutulduğu için zarar görmemiştir. Maçka'da ölen anaç balıkların yerine derelerden anaç balık yakalama çalışmaları tüm hızı ile devam etmektedir. Toplamda 5 bine yakın anaç balık yakalanırken, en son Tunceli'de üniversitenin de desteği ile yakalanan endemik türü balıklar Maçka'daki üretme istasyonumuza gönderilmiştir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Maçka'daki Balık Üretme İstasyonu İçin Türkiye'nin Dört Bir Yanından Anaç Yakalanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement