Mali müşavirler 1 Mart'ta başlayan Muhasebe Haftası nedeniyle İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda buluşarak "Bağımsız Denetim Hakkımız", "Çağdaş ve Demokratik Bir Meslek Yasası", "Angaryalara Hayır" sloganlarıyla sorunlarını haykırdı. Mali müşavirler, hem Türkiye ekonomisinin hem de özellikle genç meslektaşların geleceklerini ipotek altına almakla suçladıkları Kamu Gözetimi Kurumu'nun yaklaşımlarına dikkat çekti.
Türkiye'de 25 yıldır kutlanan Muhasebe Haftası nedeniyle Taksim'de bir basın açıklaması yapan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye genelinde sayıları 100 bine yaklaşan meslektaşlarının büyük iş yükü altında, artan gelecek kaygısıyla, sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti.
Arıkan 25 yıldır meslektaşlarının, hazine ve mükellef arasında köprü oluşturduğunu, kamu maliyesinin güçlenmesine katkı sağladığını, işletmelerin gelişmesinde yol gösterici bir misyonla, uluslararası alanda rekabet etmelerine ivme katan bir anlayışta çalıştıklarını ifade etti. Arıkan bu yaklaşım ve özverilerine karşın, meslekte sürekli ertelenen ve büyüyen sorunların çözülmesine ise artık katkı verilmesi zamanının çoktan geçtiğini vurguladı.
-"KAMU GÖZETİMİ KURUMU'NA ÇAĞRI"-
Çözüm bekleyen sorunların başında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) yaklaşımlarının ilk sırayı aldığını belirten Arıkan, kurumun varoluş sebebi olan gözetim görevinden ziyade kendini adeta meslek örgütü yerine koyan bir anlayışta hareket etmesi olduğunu açıkladı.
"Tüm Türkiye, yarım milyonu aşkın işletme, 100 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir, şeffaf, denetlenebilir, kayıtlı bir ekonomi idealine kilitlenmişken, KGK Bağımsız Denetim Yönetmeliği ile Türkiye ekonomisinin geleceğini zora soktu" diyen Arıkan, kurumun bağımsız denetim yapacaklar için, meslek camiasının, yeniden sınav yapılmaması, mevcut eğitimlerin yeterli görülmesi, genç meslektaşlara getirilen engellerin kaldırılması ve çatı örgütleriyle işbirliği yapılması çağrısına ise sırtını döndüğünü açıkladı.
KGK'nın bu yaklaşımını sürdürmesi halinde "Türkiye'yi; kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve vergi gelirlerinin azaldığı bir süreç beklemektedir" diyen Arıkan, meslektaşlarının yasal hakkı olan "bağımsız denetim"in önünün artık tıkanmaması gerektiğini belirtti.
-"MESLEK CAMİASININ KGK'DAN TALEPLERİ"-
Arıkan düzeltilmesini istedikleri Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nde meslek camiasının taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Denetim yapacak serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere yeniden sınav zorunluluğu getirilmemeli. Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda çatı örgütümüzle işbirliği yapılmalı. Unvanlar arasında ayrımcılık yapılmamalı ve eşit davranılmalı. TÜRMOB eğitimleri kabul edilmeli. KGK, harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yet¬kiler kullanmaktan vazgeçmeli, paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı sergilemeli."
Mali müşavirliğin bir kamu mesleği olarak görev alanının çeşitliliğine vurgu yapan Arıkan geniş bir yelpazede hizmet verildiğini anımsatarak mesleki sorunların; Maliye Bakanlığı ile ilişkilerde çözüm bekleyen tarafları olduğunu, mesleki mevzuatla ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığını, yanı sıra da vergi incelemeleriyle ilgili çözülmesi beklenen unsurlar bulunduğunu belirtti.
-"SERBEST MESLEK GİDERLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ"-
Arıkan meslek mensuplarının sorunlarıyla ilgili taleplerini ise dokuz maddede şöyle özetledi:
"Ücret tarifemiz 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulaması da dikkate alınarak, zamana endeksli bir ücret tarifesine dönüştürülmeli ve bağımsız denetim ücretlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli. Meslek mensuplarının iş sahipleri ile yaptıkları sözleşmeler Damga Vergisi'nden istisna edilmeli. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmeli. KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalı.- Meslek mensubunun tahsilâtı kolaylaştırılmalı. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmeli. Stajyerlerimiz için ücret istisnası öngörülmeli. Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmeli. Serbest meslek giderleri yeniden düzenlenmeli.
Son Dakika › Güncel › Mali Müşavirler Sorunlarını Haykırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?