Manisa Soma'da Tarım İşçisi Taşıyan Servis Araçları Şoförlerinden 'J' Plaka Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Manisa Soma'da Tarım İşçisi Taşıyan Servis Araçları Şoförlerinden 'J' Plaka Tepkisi

Soma'da tarım işçisi taşıyan servis araçları şoförlerinden 'J' plaka tepkisiMANİSA'nın Soma İlçesinde, tarım işçilerini taşıyan servis araçlarına 'J' plaka zorunluğu getirilmesi protesto edildi.

16.10.2017 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'da tarım işçisi taşıyan servis araçları şoförlerinden 'J' plaka tepkisi

MANİSA'nın Soma İlçesinde, tarım işçilerini taşıyan servis araçlarına 'J' plaka zorunluğu getirilmesi protesto edildi. 72 servis aracı şoförü, kontak kapatıp, işçileri araçtan indirerek yaptıkları eylemde, 'J' plaka zorunluluğu yerine izin belgesi verilmesini istedi.

Soma'dan Kırkağaç ve Akhisar ilçelerine yaklaşık 2 bin zeytin işçisi taşıyan 72 servis aracının şoförü, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından zorunlu hale getirilen 'J' plakaya tepki gösterdi. Kırkağaç Çamlığı Mevkisi'nde toplanan servis araçlarının kontak kapatması üzerine, tarım işçileri araçlardan indi. Servis aracı şoförleri yetkililere seslendi. Jandarma trafik ekiplerinin sıklıkla yollarda kontrol yaptığını ve 'J' plaka olmadığı için cezai işlem yapıp, araçlarını bağlandığını belirten servis aracı şoförlerinden İrfan Aydın, "Her gün neredeyse 3 aracımız bağlanıyor. Üstüne 2 bin 616 TL ceza yazılıyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan zorunluluğu Manisa'da uyguluyorlar. Okul servisi yapan araçlara geçici izin belgesi verildi. Bizler de 'J' plaka yerine belge almak istiyoruz" dedi.

"OKUL SERİVİSİ YAPARSAK İZİN VAR"

Aydın, araçlarını okul servisi yapmaları halinde izin belgesi ile yolcu taşımalarına izin verildiğini vurgulayıp, "Ancak, tarım işçisi taşımaya kalktığımız zaman izin belgesi yerine plaka zorunluluğu getiriliyor. Defalarca Manisa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştük, bizlere 'Kesinlikle J plakasız il sınırları içerisinde çalışmanıza izin vermiyoruz' denildi" diye konuştu.

"PLAKANIN FİYATI YAKLAŞIK 70 BİN TL"

'J' plaka almanın maliyetinin yaklaşık 70 bin lira olduğunu belirten Aydın, "Bizlerin 'dayıbaşı' dediğimiz kişiler bu tutarlara palakayı alamıyorlar. Zaten 6-7 ay çalışıyoruz. Yetkililerden geçici tarım işçisi taşımamız için belge istiyoruz" dedi.

"İŞÇİSİNDEN, ÜRETİCİNE KADAR HERKES MAĞDUR"

Soma Mevsimsel Tarım İşçileri Taşıma Derneği Başkanı İbrahim Ersoy da "Araçlarımız 'J' plaka olmadığı için bağlandığı zaman en az 7 bin liralık bir

mağduriyet ile karşılaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın dediği bir şey vardı; 'İstihdam yaratın.' Bizler, en az 2 bin kişiye iş, istihdam yaratıyoruz fakat getirilen zorunlulukla trafik denetlemesinin hep korkusu içinde, kaçarak bu işi yapıyoruz. İşçisinden, üreticisine ve tüketicisine kadar herkes mağdur" dedi.

"GÜNLÜK YEVMİYEYE GİDEN 2 BİN KİŞİ DE MAĞDUR"

D2 belgesi olduğunu belirten servis aracı şoförü Mustafa Dalkılıç da "Uluslararası Yolcu Taşıma Belgem de var. Bu belgeler ile jandarmaya gidip, sorup, soruşturdum. Aldığım yanıt, 'Bu belge ile taşımacılık yapamazsın. Sen yolcu taşırsın işçi taşıyamazsın' oldu. Biz millete iş veriyoruz, hırsızlık yapmıyoruz. Devletin verdiği belge de bir işe yaramıyor. Sigortalı işçi değil tarım işçisi taşıyorum. O zaman Büyükşehir Belediyesi bizlerle beraber mağdur olan günlük 50 TL'ye yevmiyeye giden 2 bin kişiye iş versin" dedi.

Jandarmanın gelerek uyarıda, bulunması üzerine servis aracı şoförleri eylemlerine son verip, tarım işçilerini de alarak bulundukları yerden ayrıldı.

Manisa Soma\'da Tarım İşçisi Taşıyan Servis Araçları Şoförlerinden \'J\' Plaka Tepkisi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Soma'da Tarım İşçisi Taşıyan Servis Araçları Şoförlerinden 'J' Plaka Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement