Manisalı, Ergenekon Sonrası Okurlarıyla Dertleşti - Son Dakika
Güncel

Manisalı, Ergenekon Sonrası Okurlarıyla Dertleşti

Manisalı, Ergenekon Sonrası Okurlarıyla Dertleşti

Prof. Erol Manisalı: "yaşadıklarım Benim İçin Deneyim Oldu"

17.10.2010 00:40

Prof. Erol Manisalı: "Yaşadıklarım benim için deneyim oldu"

"Örgütsüz toplumda demokrasi olmaz"

"Toplum, 12 Eylül'de yüzde 92 oranında anayasaya "evet" vermiş bir toplum; aptallaştırırsanız aptal olur"

"Çıkara ve pay almaya dayalı örgüt yoksa birey böcekleştirilmiş olur. Birey sistem içinde kendi başının çaresine bakmaya çalışır"

"En demokratik anayasa, toplumu en örgütlü hale getiren anayasadır"

Prof. Erol Manisalı, Caddebostan Kültür Merkezi'nde Cumhuriyet Gazetesi Okurları (CUMOK) ile biraraya geldi. Manisalı, Ergenekon davası sonrasındaki ilk söyleşisinde, okurlarıyla dertleşti. Kuramla uygulamanın birbirinden ayrıldığını belirten Manisalı, "Yaşadıklarım benim için deneyim oldu. Öğrencilerime söylediklerimi test etmiş oldum. Aktardığım düşünce ve kuramların uygulamada kullanımını bizzat gördüm. Bu benim için olağanüstü bir şeydi. Bir de bakıyorsunuz ki yazdığınız figürlerden biri de siz olmuşsunuz. Kendi kendini laboratuvarda test etmek gibi birşey. Kendiniz bir anlamda kobay olarak masanın üzerine yatıyorsunuz" şeklinde konuştu.

"TOPLUM, 12 EYLÜL'DE YÜZDE 92 ORANINDA ANAYASAYA "EVET" VERMİŞ BİR TOPLUM; APTALLAŞTIRIRSANIZ APTAL OLUR"

Türkiye'deki demokrasi anlayışı ve bireyin sistem içindeki yerinden bahseden Manisalı, "Anayasa ve demokrasi tartışmaları yapılıyor televizyonlarda. Ama insanşar bildiklerini sürekli tekrarlarsa yaratıcı yönleri ortadan kalkıyor. İnsanlar kendi kendilerini aptallaştırıyor. Aslında Aziz Nesin'in tanımı sayısal ve oransal bir hadise değildir, bana göre. Bence; Aziz Nesin toplumsal aptallaştırmayı bir anlamda kastetmiştir. Çünkü, aptallaştırırsanız önce sayıya vurursunuz. Yüzde 80 de çıkar, yüzde 90 da çıkar. Toplum, 12 Eylül'de yüzde 92 oranında anayasaya "evet" vermiş bir toplum; aptallaştırırsanız aptal olur. Bu oran da Aziz Nesin'in oranından daha yüksektir. İnsanları koyunlaştırırsınız, böcekleştirirsiniz" dedi.

"EN DEMOKRATİK ANAYASA, TOPLUMU EN ÖRGÜTLÜ HALE GETİREN ANAYASADIR"

Demokratik sistemde örgütlenmeyenin payını alamayacağını ifade eden Manisalı, "Ayrıştırıp, bireysel hale getirirseniz karınca sürüsünü ayrıştırır gibi tek başına hiçbir işe yaramaz, insanların oluşturduğu toplum. O da zaten toplum olmaz, kalabalık olur. Çıkar gruplarının örgütlü olarak ortaya çıktığı demokrasi örgütlü demokrasidir. Örgüt demek, güç demektir. Güç ise; denge demektir. 'Hak verilmez alınır' ifadesi buradan geliyor. Demokrasinin içindeki dengeden geliyor. Örgütsüz toplumda demokrasi olmaz" diye konuştu. Batı Avrupa'nın örgütlü demokrasiye en iyi örnek olarak verilebileceğini vurgulayan Manisalı, "Çıkara ve pay almaya dayalı örgüt yoksa birey böcekleştirilmiş olur. Birey sistem içinde kendi başının çaresine bakmaya çalışır. Bence; en demokratik anayasa, toplumu en örgütlü hale getiren anayasadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisalı, Ergenekon Sonrası Okurlarıyla Dertleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement