Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Litvanya'da AB ile Ortaklık Anlaşması'na paraf atan, ardından da ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, "Bunlar birbirilerini tamamlayan ve gelecekte daha büyük işbirliğine ufuk açan ziyaretler" dedi. Margvelaşvili, Türkiye'nin, Gürcistan'ın AB sürecinde açılan yeni imkanları gördüğünü, ortak enerji ve ulaştırma projelerini geliştirmek istediklerini söyledi.
Türkiye ziyareti kapsamında Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile biraraya gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, temaslarına ilişkin olarak TRT TÜRK 'ün sorularını yanıtladı.
"Bizim ortak ekonomik projelerimiz var ve bu projeler sadece iki ülke için, bölge için değil; tüm Avrupa ve Asya için büyük önem taşımakta" diyen Margvelaşvili, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde de enerji ve ulaştırmada ortak projelerin daha da geliştirilerek devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.
Konuk Cumhurbaşkanı, "Ekonomik projelere paralel olarak bölgemizi ilgilendiren başka konuları da ele aldık. Bizim toprak bütünlüğü sorunumuz var ve Türk dostlarımız bu konuda bizi çok net, çok güçlü şekilde desteklemektedir. Bu, bize büyük umut veriyor" diye konuştu.
Margvelaşvili ayrıca, artık medya, siyaset ve ticaret alanında çok açık politika izleyeceklerini, bu konuda işbirliğinde de Türkiye'yi en önemli partner olarak gördüklerini ifade etti.
"Yönümüz AB yönü, Türkiye de imkanları görüyor"
Türkiye'nin, ülkesinin gelişmesine olumlu bakarak Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğini desteklediğini söyleyen Giorgi Margvelaşvili, "Bizim yönümüz Avrupa'ya doğrudur ve Türkiye burada açılan yeni imkanları görüyor, bunları yeni imkan olarak değerlendiriyor" dedi.
AB ile paraf ettikleri Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması için belli bir zaman geçmesi gerektiğini ancak halkının kararlı olduğunu söyleyen Magvelaşvili, şöyle devam etti:
"Gürcü halkının iradesi hiçbir şekilde değişmeyecek. Bu, herhangi bir siyasi gücün iradesi değil. Bu tercih çoğu siyasi partiler tarafından da destekleniyor.. Tabi ki bu tercihimizi engelleyen faktörler ortaya çıkabilir. Mesela, bizim toprak bütünlüğü sorunumuz. Fakat biz ortaklarımızdan, dostlarımızdan destek bekliyoruz."
"Huzurlu Gürcistan, Rusya'nın menfaatine daha uygun"
Konuk Cumhurbaşkanı, demokratik, huzurlu ve kalkınmış bir Gürcistan'ın Rusya'nın menfaatine daha çok uyduğunu; bunu Rusya'ya göstermeye çalıştıklarını şu sözlerle ifade etti:
"Rusya ile ilişkiler çerçevesinde Cenevre formatımız var. Çok ağır ilerleyen, tüm uluslararası kamuoyunun dahil olduğu, bize dost ülkelerin de yeraldığı bir süreç bu. Umarım sonuç alınır. Bunun yanı sıra Prag sürecini de başlattık. Temsilcimiz Rus diplomatlarla doğrudan temas halinde. Ekonomik ve kültürel ilişkileri ele almaktayız. Daha başarılı olan bu süreç içerisinde mevcut gerginliği mümkün olduğu kadar düşürmeye çalışıyoruz. Yavaş yavaş mevcut durumdan ne şekilde çıkabileceğimizi düşüneceğiz ve bu konuyu da gündemde tutacağız."
"Olimpiyatlara siyasi katılım zor.."
Giorgi Margvelaşvili, "Soçi Olimpiyatlarına gidecek misiniz?" sorusu üzerine ise olumlu bir adım olarak Gürcistan takımının olimpiyatlara katılacağını, ancak siyasi düzeyde bir katılımın bu aşamada zor olduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Margvelaşvili, AB Anlaşmasının Ardından Türkiye'deydi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?