Maşukiye'deki Taşocaklarına Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili de Karşı - Son Dakika
Güncel

Maşukiye'deki Taşocaklarına Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili de Karşı

Maşukiye\'deki Taşocaklarına Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili de Karşı

Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Maşukiye ve Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanıkköy arasında bulunan doğa cenneti ormanlık alana Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere taşocağı açma girişimlerinde geri adım...

18.01.2013 16:15

Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Maşukiye ve Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanıkköy arasında bulunan doğa cenneti ormanlık alana Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere taşocağı açma girişimlerinde geri adım atılmaması her iki ildeki çevrecileri isyan ettiriyor. Alman Yeşiller Federal milletvekili Memet Kılıç da bölgeyle ilgili devreye girdi. Kılıç'ın yazılı olarak sorularına, yanıt veren Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, şu anda yasal prosedürü devam eden ocakların, proje bittikten sonra hemen kapatılacağı ve başka amaçla kullanılmayacağını bildirdi.

Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere 2 milyon ton taş alınmak amacıyla toplam 300 dönüm alanda kurulacak taşocakları ile ilgili olarak çevreciler uzun süredir protesto gösterilerinde bulunuyor. Piknikçilerin uğrak yeri olan, İsatanbul'dan da yaz kış piknikçilerin geldiği bölgedeki bazıları 40 metre boyunda olan kestane, kayın, ıhlamur gibi binlerce ağaç da kesilecek. Çevreciler, "Taşocaklarının açılması halinde burada ağaç katliamı yaşanacak. Cennet gibi doğa geri dönülemez bir şekilde tahrip olacak. Hızlı Tren Projesi'ne karşı değiliz. Bölgede mevcut taşocakları var. Taşların o mevcut ocaklardan alınmasını istiyoruz. Burada o ocaklar açılırsa bu bölge bir daha kesinlikle eski haline gelmez" derken, Kocaeli Valiliği de yaptğı açıklamada o bölgeden sadece proje için taş çıkarılacağını, proje bitince kapatılıp bir daha kullanılmayacağını bildirmişti.

Taşocakları için geri sayım devam ederken, Alman Yeşiller Partisi Federal Parlamento Milletvekili Memet Kılıç'ın da bu taşocaklarının açılmasından vazgeçilmesi için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na bu konuda yazı yazdığı ve doğanın tahrip edileceğinden, burada ayrıca bir çimento fabrikası kurulacağından da söz eden Memet Kılıç'a yazılı olarak cevap verildi.

Alman Milletvekili'ne Devlet Demiryolları İşletme Genel Müdürlüğü Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı'nca, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İlahe Birimi tarafından hazırlanılarak gönderilen, ayrıca Yanıkköy Muhtarlığı'nın da bilgilendirildiği yazının bir bölümü şöyle:

"Ankara- İstanbul 2. Etap Hızlı Tren Projesi Köseköy- Vezirhan (Kesim 1) işi, Köseköy-Sapanca aralığında yapılacak altyapı imalatları için Yanıkköyü civarında 2 adet taş ocağının ruhsatlandırılması ve dolgu malzemesi ihtiyacının karlışanması ve malzeme ihtiyacının buradan karşılanması planlanmaktadır. Ocakların ruhsatlandırılarak faaliyete geçirilebilmesi için gerekli başvurular yapılmıştır. Ocaklar hızlı tren imalatları tamamlandıktan sonra kapatılacak ve hiç bir suretle hızlı tren projesi dışında bir amaç için kullanılmayacaktır. Henüz prosedür tamamlanmamıştır. Şu ana kadar herhangi bir yerde Hızlı Tren Projesi kapsamında bir çimento fabrikası kurulmamıştır."

Türk kökenli Alman Milletvekili Memet Kılıç'ın, bu cevabi yazının bir örneğini de Yanıkköy muhtarlığına ve kendileriyle temasa geçen çevrecilere de gönderdiği öğrenildi. - Kocaeli/ İzmit

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Maşukiye'deki Taşocaklarına Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili de Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement