Medical Park'ta 'Organ Nakli Koordinasyonu' Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Medical Park'ta 'Organ Nakli Koordinasyonu' Toplantısı

Medical Park\'ta \'Organ Nakli Koordinasyonu\' Toplantısı

Medical Park Samsun Hastanesi'nde Organ Nakli Koordinasyonu amacıyla toplantı yapıldı.

10.09.2013 14:50  Güncelleme: 14:56

Medical Park Samsun Hastanesi'nde Organ Nakli Koordinasyonu amacıyla toplantı yapıldı.

Organ Nakli Koordinasyonu amacıyla Medical Park Samsun Hastanesi'nde yapılan toplantıya Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Organ Nakil Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Dr. Hakan Özcan ve Medical Park Samsun Hastanesi doktorları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Organ Nakil Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, "Karadeniz' de 'Beyin ölümü ve tanı kriterleri' toplantılarına başladık. Toplantılar 3. Basamak yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde olacak. İlk olarak Medical Park Samsun Hastanesinde düzenliyoruz. 2012 yılında Samsun' da olan 18 beyin ölümünün 2 tanesinde organ bağışı gerçekleşti. Bu oran Samsun için çok düşük. Bu toplantılarla hastanelerde olan beyin ölümlerinin bildirimlerini ve organ bağışını artırmaya çalışıyoruz" dedi.

'Beyin ölümü ve tanı kriterleri' hakkında sunum yapan OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, sunumunda beyin ölümlerinin tespitleri, beyin ölümü tespit kurulu, beyin ölümü tespit kurulunun kimlerden oluştuğu ve görevleri, yoğun bakım hekimlerinin bu konuda sorumlulukları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığına vurgu yapan Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmektedirler. Türkiye'de, yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın üç günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışmakta ancak bu hastaların yılda sadece yüzde 8-9'u bu olanağa kavuşabilmektedir. Herkesin, kendisinin veya bir yakınının bir gün organa ihtiyacı olabileceği ihtimalini göz ardı etmeden organ bağışı konusunda daha duyarlı olması gerekmektedir" diye konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi'nde organ bağışı biriminin bulunduğunu söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Dr. Hakan Özcan, "Medical Park Hastaneleri'nde Organ Bağış birimi bulunmaktadır, organlarını bağışlamak isteyenler bu birimlere başvurabilmektedir. Hastanemizde beyin ölümünden sorumlu Organ Nakli Koordinatörü, Koordinatör yardımcısı ve beyin ölümü tespit kurulu iş birliği ile çalışmaktadır. İnsanların organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalısı için Medical Park Samsun Hastanesi olarak çalışmalar yapıyoruz. Organ bağışlarını artırmak için Medical Park Samsun Hastanesi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecektir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Medical Park'ta 'Organ Nakli Koordinasyonu' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement