Mersin'deki Badem Ağaçları Çiçek Açtı - Son Dakika
Güncel

Mersin'deki Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Mersin\'deki Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü parsellerinde yetiştirilen badem ağaçları çiçek açtı.

11.02.2016 15:34

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü parsellerinde yetiştirilen badem ağaçları çiçek açtı. Bademlerin normal tiplerine göre 20 gün erken çiçek açtığı bu nedenle de tescilleneceği belirtildi.

Türkiye'nin birçok bölgesi soğuk kış şartlarıyla mücadele ederken Erdemli İlçesi'nde erkenci badem ağacının çiçek açması 'Baharın müjdecisi' olarak yorumlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Badem Genetik Kaynakları Muhafazası, Değerlendirilmesi Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu' konulu proje kapsamında, 6 yıl önce 8 dekar alan üzerinde dikilen badem ağaçlarının erken çiçek açmasıyla ilgili açıklama yapan proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Bircan, 'Erken çiçek açtılar' dedi.

TESCİLLENECEK

Deneme parselindeki bademlerin diğer bademlerden daha erken çiçek açmasının şubat ayı sonunda 'Badem çağlası' meyvesi vereceğini gösterdiğini belirten Bircan, şunları söyledi:

"Normal şartlarda badem ağustos ya da eylül ayında yetişir. Yurdun çeşitli yörelerinden elde edilen 80 tip (adı tescillenmemiş) badem türüyle 8 dekar alan üzerinde ıslah çalışması yapmaktayız. Diğer tip bademlere göre 20 günlük bir erkencilik var. Bunun sebebi de son baharın soğuk geçmesinden kaynaklanıyor. Bitki soğuklamasını erken karşıladı. Yağmur sonrasında oluşan güneşli havanın etkisi ile de çiçekler açmaya başladı."

Proje kapsamında araştırması yapılan badem çeşitlerinin tescil edilmek üzere Bakanlığa da müracaat ettiklerini belirten Mustafa Bircan, en geç iki yıl içinde halka tescilli badem fidanları verilmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'deki Badem Ağaçları Çiçek Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement