Metro Toptancı Market'in, sosyal girişimcilere destek olmak ve onların başarılarını Türkiye'ye duyurmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlediği Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014 yarışmasının kazananları açıklandı.
Yaşadığı toplum ve dünya için fark yaratan hikâyeleriyle 6 farklı kategoride yarışan başarılı girişimciler arasından, Ayhan Öztürk 'Yürüyen Işıklar' adlı projesiyle 'Yılın Sosyal Girişimcisi' seçilerek 20.000 TL'lik büyük ödülün sahibi oldu.
Metro Toptancı Market, sosyal veya çevresel açıdan fark yaratan projelere imza atmış sosyal girişimcileri, Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014'te bir araya getirdi. Büyük ilgi gören yarışmanın kazananları, 16 Eylül Salı akşamı Suada'da gerçekleştirilen törenle açıklandı.
Esnaf, Butik ve Yerel İşletmeler, Oteller, Restoran-Cafe ve İşletme Mutfakları, Serbest Meslek Ofisleri, Sağlık Kuruluşları kategorilerinde yarışan girişimciler arasından önce her kategorinin birincisi, ardından da Yılın Sosyal Girişimcisi seçildi. İş insanları, gazeteciler ve girişimcilerden oluşan bir jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Ayhan Öztürk 'Yürüyen Işıklar' adlı projesiyle 'Yılın Sosyal Girişimcisi' seçilerek 20.000 TL'lik ödülün sahibi oldu. Öztürk'e ödülünü, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş takdim etti.
Yarışmada, diğer kategorilerde ödül alan diğer isimler ve projeler ise:
- Butik ve Yerel İşletmeler kategorisinde, Anadolu'nun çeşitli yörelerini gezerek yemeklere lezzet katan otları toplayan ve onları sofralarla buluşturan "Sessiz Çığlık" hikayesiyle Murat Sert.
- Oteller kategorisinde, yaşadığı Şırnak ilindeki otel yatırımıyla beğeni ve başarı kazana "Şırnak'ta Bir Otel Düşünün" hikayesiyle Veysi Asma.
- Restoran-Cafe ve İşletme Mutfakları kategorisinde, "Down Sendromlu İnsanların Topluma Kazandırılmasını" amaçlayan projesiyle Gökkuşağı Cafe'nin yaratıcısı Sedat Ergün.
- Serbest Meslek Ofisleri kategorisinde; bedensel engeli olan 150 kişinin kendi eğitmenliğinde paraşütle uçma deneyimi yaşatan "Uçmak Hayal Olmaktan Çıkıyor" hikayesiyle Seçkin Apari.
- Sağlık Kuruluşları kategorisinde; organ bağışı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini anlatan "Bağışlanan Her Organ İkinci Bir Yaşam" hikayesiyle Banu Özveri Koyuncu.
Suada'da düzenlenen ödül töreninde konuşan Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, "Dünyada 50'nci, Türkiye'de ise 24'ncü yılını kutlayan, dünyanın önde gelen perakendecilerinden biri olarak, uzun yıllardır sayısız girişimciyle karşılaştık; ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan fark yaratan projelere tanık olduk. İş dünyasında fark yaratan bu insanların başarı hikâyelerini daha geniş kitlelerle paylaşmak üzere bir yarışma düzenlemek istedik. Sosyal girişimcilerimizi gün yüzüne çıkararak, onları bu yolda yüreklendirmek ve en önemlisi de yeni girişimcileri bu yolda teşvik etmek üzere, Metro Sosyal Girişimci Yarışması'nı düzenlemeye karar verdik" dedi.
Yarışmaya İzmir'den Diyarbakır'a, Edirne'den Şırnak'a kadar Türkiye'nin dört bir yanından 350'nin üzerinde girişim hikâyesi ulaştığını belirten Özerkan, bu sayıyla yarışmanın düzenlendiği Metro ülkeleri arasında en yüksek başvuru sayısına ulaşan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Özerkan, "Hikâyeleriyle bize ilham veren girişimcilerin yanında olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş de girişimciliği 'sosyal' açıdan ele alan yarışmanın bir parçası olmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, "Capital ve Ekonomist dergileri olarak, girişimcilik eko sisteminin tam ortasında yer alıyor, bu alandaki bütün çalışmaları destekliyoruz. Sosyal girişimi ise Türkiye'nin, insani gelişimin, iyi yurttaş olmanın bir gereği olarak görüyoruz. Sosyal Girişimci Ödülleri ile Türkiye'nin dört bir yanında insana dokunan, sosyal gelişimi hedefleyen, iyilik peşinde koşan girişimcileri ortaya çıkarmayı, onları ödüllendirmeyi ve rol model yaratmayı amaçlıyoruz. Her projede olduğu gibi ilk yıl önemlidir. Böyle bakınca müthiş bir ilgi olduğunu söylemek, gelecek için bu alandan sıra dışı girişimcilerin çıkacağını öngörmek mümkün görünüyor." diye konuştu.
'Beyaz baston' görme engellilerin yolunu aydınlatacak
6 farklı kategoride yarışan girişimciler arasından Esnaf kategorisi birincisi olan ve 'Yılın Sosyal Girişimcisi' seçilen Netgör firmasından Ayhan Öztürk ise 'Yürüyen Işıklar' adlı projesi hakkında şunları söyledi: "Bir gün herkes engelli olabilir. Bunu yaşayanlardan biri de benim. Görme engelliyim. Benim gibi engellilerin 'beyaz baston' temini sorununa çare olmak amacıyla beyaz baston üretmeye karar verdim. Türkiye'de üretilmeyen beyaz bastonun yurt dışından ithaliyle hem milli gelirimizin ciddi bir kısmı yurt dışına gidiyor hem de fahiş fiyat engellilerimizin alım gücünü etkiliyor. Edindiğim teknik bilgi ve Ar-Ge çalışmalarıyla her malzemesi yerli, daha pratik, ucuz ve kaliteli beyaz bastonu üretmek için kolları sıvadım. 2010 Nisan ayı itibarıyla resmi ve tescilli olarak beyaz baston üretmeye başladım. Valiliklerin, belediyelerin, emniyet teşkilatlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve hayırsever vatandaşların desteği ve sponsorluklarıyla Beyaz Baston, görmeyen gözlere ışık oldu. Bu yarışmada kazandığım ödülü, engellilerin hayatını kolaylaştırmak için tasarladığım birçok ürünü hayata geçirmek için kaynak olarak kullanacağım."
Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars'la renkli bir ödül töreni
Perküsyonist Ayhan Sicimoğlu ve grubu Latin All Stars, ödül törenini Latin ezgileriyle renklendirdi. Ülke sınırlarını aşan müzik ve şovlarıyla Sicimoğlu ve grubu, misafirlere unutulmayacak bir gece yaşattı.
Son Dakika › Güncel › Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014 Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?