Mikroplu Havuz ve Deniz Suyuna Dikkat - Son Dakika
Güncel

Mikroplu Havuz ve Deniz Suyuna Dikkat

Mikroplu Havuz ve Deniz Suyuna Dikkat

Özel Medline Konya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op.Dr.Levent Soley, dış kulak yolu enfeksiyonları konusunda, denize ve havuza giren insanların dış kulak yolunu temizlerken keskin sivri yabancı cisimlerle, tırnakla ve pamuklu çubuklarla...

02.07.2012 17:37

Özel Medline Konya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Levent Soley, dış kulak yolu enfeksiyonları konusunda, denize ve havuza giren insanların dış kulak yolunu temizlerken keskin sivri yabancı cisimlerle, tırnakla ve pamuklu çubuklarla yapılacak müdahalelerin cildin bütünlüğünün bozulmasına neden olabileceğini ve enfeksiyon gelişimine zemin hazırladığını ifade etti.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Levent Solay, "Çünkü denize ve havuza girme, uzun süre suda kalma, nem ve ısı artışı; bakteri ve mantarların dış kulak yolunda üremesini kolaylaştıran etkenlerdir. Özellikle havuzlarda kolayca üreyen bakteri ve mantarlar, kulağa giren suyu çıkarmak için bilinçsiz bir şekilde kulağımızı kurcaladığımızda dış kulak yolu derisini travmatize ederek bütünlüğünü bozduğumuzdan, deri bariyerini geçerek cilt altında enfeksiyona sebep olur" dedi.

Enfeksiyon gelişimini tetikleyen faktörleri sıralayan Op. Dr. Soley, "Dış kulak kanalının dar ya da aşırı kıvrımlı olması, kulak kanalına doğru büyümüş osteom gibi iyi huylu tümörlerin kanalı daraltması, kulak kanalında kanalı tıkayan kulak kirlerinin bulunması, psöriasis, egzama gibi cilt hastalıkları problemlerinin varlığı, ısı nem artışları, bakteri ve mantarların yaygın olarak bulunduğu kaplıca havuz ve deniz suları olarak sayılabilir" dedi.

KULAKLARINA TÜP TAKILAN ÇOCUKLAR HAVUZA GİRMEMELİ

Tedavinin temelini dış kulak yolundan kullanılan antibiotik ve steroid içeren kulak damlaları ve ağrı kesicilerin oluşturduğunu belirten Op. Dr. Levent Soley, "Dış kulak yolu enfeksiyonlarında asıl önemli olan gerekli tedbirleri alarak enfeksiyondan korunmaktır. Kulaklarına tüp takılan çocukların havuza girmemeleri gerekir. Bu tip hastalar en azından havuz ve denize girmeden vazelin emdirilmiş pamuklar ya da dış kulak yollarına uygun silikon tıkaçlarla kulaklarını kapatmalı ve bone kullanmalıdırlar" diye konuştu.

HAVUZ VE DENİZİN KEYFİNİ ÇIKARMANIN İPUÇLARI

Denizlerin yaşayan büyük bir canlı ortam ve kendini temizleme yeteneği olmasından dolayı havuz yerine denize girmeyi tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Levent Sole, "Ancak denizde de kirlenmenin göstergesi alglerin artmasıyla ortaya çıkan yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan ve yakınında kanalizasyonun döküldüğü yüzeyi durgun ve kirli sularda yüzülmemelidir. Havuz ve deniz suyu yutulmamalıdır. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takılmalıdır. Göz enfeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalıdır. Gelişebilecek ishal, solunum sistemi, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarının tedavileri konunun ilgili uzmanlarına danışılarak yapılmalıdır" dedi.

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONU

Yaz aylarında deniz ve havuzlara girme sonucu karşılaştığımız en sık görülen problem dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Hastanın şikayetleri kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, daralma, kulak akıntısı, tıkanma ve duymada azalmadır. Dış kulak yolu enfeksiyonları, kulak kepçesine dokunma ve çekmeyle ya da ön bölümündeki kıkırdak kısmına dokunmayla şiddetli ağrıya neden olur. Ağrının şiddetli olmasının nedeni, kulak kanalı cildinin hemen altında yer alan ve sinirlerden oldukça zengin olan kıkırdak ve kemik yapıya doğrudan oturmasıdır. Altta kıkırdak ve kemik yapının olması nedeniyle de cilt altında iltihabın sebep olduğu sıvı toplanması nedeniyle kulak cildi kanal içine doğru şişmekte ve kanalı kapamaktadır. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mikroplu Havuz ve Deniz Suyuna Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement