Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye- Avustralya (MIKTA) Oluşumu'nun 5. Dışişleri Bakanları Toplantısı Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapıldı.
Güney Kore'nin koordinatörlüğündeki toplantıya Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ev sahipliği yaptı.
Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika'dan Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Avustralya'dan Dışişleri Bakanı Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Endonezya'dan Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi Hasan Kleib katıldı.
İki oturum halinde düzenlenen toplantı sonunda 16 maddelik ortak bildiri yayınlandı.
Bildiride, MIKTA'nın görünülürlüğünün artırılması, ortak projeler yapılması, akademik ağ oluşturulması konularının toplantıda görüşüldüğüne yer verildi.
Üye ülkeler arasında gazeteci, öğrenci ve genç diplomat değişimleri gibi çeşitli programlarla bağların güçlendirilmesi gerektiği ifade edilirken, Avustralya'nın temmuzda MIKTA ülkelerinden gazetecileri ağırlayacağı, Güney Kore'nin ise MIKTA'nın tanıtılması amacıyla öğrenci ve çalışanlardan oluşan 50 kişilik Genç Profesyoneller Kampı düzenleyeceği duyuruldu. Avustralya ve Meksika tarafından başlatılan genç diplomatlar değişim programının da yıl içerisinde yapılacağı aktarıldı.
Üye ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması amacıyla MIKTA İş Forumu'nun ilkinin ekimde Türkiye'de yapılacağı belirtildi.
Bildiride, Latin Amerika, Andaman Denizi'ndeki insan hareketliliği, Suriye'deki çatışma, terörle mücadele, kalkınma işbirliği, iklim değişikliği, siber güvenlik, Kore Yarımadası'ndaki durum başta olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren çeşitli küresel ve bölgesel konuların görüşüldüğü ifade edilirken, MIKTA'ya siyasi ivme kazandırılması için MIKTA Liderleri Toplantısı'nın düzenlenmesinin de göz önünde bulundurulduğuna yer verildi.
Bildiride, Meksika'nın Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Operasyonları'na yeniden iştirak edecek olmasının, Endonezya'nın da barışın korunması konusunda temmuzda yapılacak toplantıya ev sahipliği yapmasının takdirle karşılandığı ifade edildi.
Terörizmin dönemin en önemli sorunları arasında yer aldığı belirtilirken, bu konuda ortak tutuma ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Terörizmin herhangi bir din, ulus, medeniyet veya etnik grupla ilişkilendirilemeyeceğine işaret edilen bildiride, yabancı terörist savaşçıların engellenmesi konusunun da toplantıda ele alındığı aktarıldı.
Bildiride, siber güvenliğin önemine vurgu yapılırken, bu alanda işbirliğinin artırılmasına karar verildiği belirtildi.
İran'ın nükleer programı konusunda İran ile P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Almanya) ülkeleri arasında nisanda Lozan'da varılan anlaşmanın takdirle karşılandığı ifade edilirken, belirlenen süre içerisinde kapsamlı bir anlaşmaya varılması için taraflara gerekli gayreti göstermeleri konusunda çağrıda bulunuldu.
İklim değişikliği konusunda kalıcı ve etkili bir yönetime ihtiyaç duyulduğu, aralıkta Paris'te yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansına geniş katılımın sağlanması gerektiğinin altı çizildi.
Bildiride, Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi konusunda Güney Kore'nin çabalarının bakanlar tarafından takdirle karşılandığına yer verildi. Birleşmenin Kuzey Kore'nin nükleer meselesini çözüme kavuşturacağı gibi Kore Yarımadası'nın barış ve refahına da katkıda bulunacağı aktarıldı.
Toplantıda Avustralya'nın Eylül'den itibaren MIKTA'nın koordinatörlüğünü devralmasına, 6. MIKTA Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın da BM Genel Kurulu marjında eylülde New York'ta yapılmasına karar verildiği belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Mıkta Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?