Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

"Bu konuda (öğretmen ve öğretim üyelerinin maaşlarının artırılması) Maliye Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Ama bu konuda bir rakam veya tarih telaffuz edebilecek durumda değilim" "Son yaptığımız bir araştırma dershanelerin yüzde 55'inin özel okula dönüşmeyi arzu ettiklerini, özel okula dönüşmeyi istediklerini gösteriyor" "Yaklaşık 40 bin öğretmen atanacak"

03.07.2013 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen ve öğretim üyelerinin maaşlarının artırılmasına ilişkin, "Maliye Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Ama bu konuda bir rakam veya tarih telaffuz edebilecek durumda değilim" dedi.

Bakan Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde medya temsilcileri ve muhabirlerle bir araya geldiği basın toplantısında, 2012-2013 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen eğitim yılının, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 düzenlemesinden dolayı kendileri için kritik bir yıl olduğunu belirten Avcı, eğitimin bütün bileşenlerini etkiyecek köklü bir düzenleme yapıldığını vurguladı.

Bu düzenlemeye altyapıyı ve eğitim öğretim stratejilerini uyarlamak için geçen yıl yaz tatili boyunca canla başla çalışan bütün öğretmenlere, okul yöneticilerine ve bakanlık personeline teşekkür eden Avcı,  çok zor bir işi, büyük bir maharetle, sabırla, dirayetle ve başarıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Fedakarhane çalışmaları sayesinde 2012-2013 öğretim yılının, görece olarak sorunsuz başladığını ve yürüdüğünü kaydeden Avcı, bu sayede böylesine köklü ve büyük kitleleri ilgilendiren büyük bir dönüşümü sancısız şekilde hayata geçirme imkanı buldukların söyledi.

Yerel olarak bazı sorunlar yaşandığını ancak özverili çalışmalarla bunların çözüme kavuşturulduğunu kaydeden Avcı,  "İnşallah önümüzdeki yıl, 2013-2014 eğitim öğretim yılı ve sonrasında bu düzenleme olumlu sonuçlarını daha fazla görünür bir biçimde vermeye devam edecek. Biz de her alanda olduğu gibi bu alanda da tüm süreçleri geriye doğru kurumsal olarak elden geçiriyoruz. Bu MEB'in kurumsal kültüründe var olan bir gelenek" dedi.

Bakan Avcı, gelecek eğitim öğretim yılının daha başarılı olacağına inandığını vurguladı.

-"40 bin öğretmen atanacak"

Fatih Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avcı, projeye ihalenin geçen ay yapıldığını, alınacak 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarın öğretmen ve öğrencilere dağıtılacağını, sürecin birkaç ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Öğretmen İstihdam Projeksiyon Projesiyle 2023 yılına kadar ne kadar öğretmene ihtiyaç olacağının belirlendiğini anımsatan Avcı, buna paralel olarak yürüyen Öğretmen Strateji Belgesi'nin önümüzdeki günlerde, Eğitimde Kalite Çercevesi çalışmasıyla kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Bakan Avcı, "Bu yıl kaç öğretmen atanacak" sorusunu, "Yaklaşık 40 bin kişi" diye yanıtladı.

Öğretmen maaşlarına ilişkin düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Avcı, bu basın toplantısında en çok bunu açıklamak isteyeceğini ancak konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Avcı, "Ama bu konuda bir rakam veya tarih telaffuz edebilecek durumda değilim" diye konuştu.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde, yapılan çalışmaya göre dershanelerin yüzde 5'inin özel okula dönüştürmeye müsait olduğunun hatırlatılan Bakan Avcı, "Ömer Bey zamanında yapılan o  çalışmalardaki oran şimdi daha yükselmiş durumda. Bizim son yaptığımız bir araştırma dershanelerin yüzde 55'inin özel okula dönüşmeyi arzu ettiklerini, özel okula dönüşmeyi istediklerini gösteriyor. Tabii Ömer Bey zamanında yapılan araştırma, bugünkü özel okul açma kritirleri gözönüne alınarak yapılan bir tespit" dedi.

Mevcut kriterlerle özel okula dönüşemeyecek dershanelere, bir süre tanıyıp, o sürede belirlenecek asgari kriterlere uyarak, özel okullaşma kriterlerini sağlamalarının beklenebileceğini anlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Bu konularda ben bugün hemen şimdi şu tarihte şu, bu tarihte bu açıklamasını yapamayışımın nedeni dediğim gibi biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu konuyla ilgili çalışmalarımızı Başbakanlığa arz ediyoruz. İlgili Bakan arkadaşlarımızın görüşlerini aldıktan sonra daha net yani işin hem hukuki altyapısı hem yasal altyapısı hem yol haritası konusunda çok da kamuoyunu fazla bekletmeden daha net bir açıklama için yine bir araya geleceğiz. Özellikle bu konuyla ilgili olarak bir araya geleceğiz. Milli Eğitim Bakanlığının dışında da bu konuyla ilgili çalışma sürdüğü için o çalışmanın neticesini aldıktan sonra daha kolay tarih ve yol haritasını konuşabilir duruma geleceğiz."

"Dershanelerin kapanmasıyla mı özel okula teşvikiyle mi ilgili yasal düzenleme" yapılacak sorusuna Avcı, "Onlar aynı şey zaten. Özel okula dönüşmesi kapanması demek zaten" yanıtını verdi.

-"LYS, iller arasında rekabete yol açıyor"

LYS'de illerin başarı sıralamasının sorulması üzerine Avcı, üniversite giriş sınavındaki sonuçların, hiç hak etmediği bir şekilde iller arasında rekabet havasına yol açtığını, aslında bu sınavların o ildeki eğitimin kalitesi, niteliği, altyapısı ve öğretmen başarısı konusunda fikir veremeyeceğini söyledi.

"O sınavların ölçtüğü tek şey sınava giren çocuklarımızın akademik başarısıdır" diyen Avcı, ellerinde akademik eğitim, altyapı imkanları, okula devam terk konularını gösteren ayrıntılı istatistiklerin bulunduğunu kaydetti.

Öğretmenlerin şube müdürlüklerine geçmesi  için görevde yükselme sınavları yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin, Devlet Personel Başkanlığının hazırlayacağı çerçeve yönetmelikle sınav takviminin belirleyeceğini, ona göre şube müdürlüğü sınavının yapılacağını söyledi. Tekin, şube müdürlerinin atamasına ilişkin yönetmeğinin de birkaç gün içerisinde tamamlanıp, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başabakanlığa gönderileceğini ifade etti.

-"Ankara diye bizi kastediyorsa biz öyle istemiyoruz"

Bakan Avcı, "Afyon Milli Eğitim Müdürü'ne ilişkin iddialar hakkında soruşturma başlatılacak mı" sorusunu  "Yapıyoruz, İnceliyoruz. Ama şu kadarını söyleyeyim. Ankara diye bizi kastediyorsa biz öyle istemiyoruz. Onunla ilgili incelemeyi yapıyoruz" şeklinde yanıtladı.

Avcı, olayın iki taraflı olduğunu Milli Eğitim Müdürü'nün de konuşmanın içinden bir kısmının alındığını ama sözlerin tam böyle olmadığını ve konuyla ilgili haberi yapan basın kuruluşuna dava açtığını söylediğini anlatttı.

Taşra yöneticisi atamalarına ilişkin soru üzerine Avcı, atamaların ağustostan önce yapılacağını bildirdi.

Bakan Avcı, Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen seminerde, 'Diktatör nasıl devrilir' konusunun anlattığının söylendiğini belirterek, semineri veren Prof. Selahattin Öğülmüş'ün kendisini arayarak,  böyle bir sunum yapmadığını, gerekirse sunumu basın mensuplarıyla paylaşabileceğini söylediğini aktardı. Avcı, "Dolayısıyla biz Prof. Dr. Selahattin Öğülmüş hocamızın bu açıklamasını sizlerle paylaşalım ki yarın bu konu daha fazla yaygınlaşıp, daha fazla üzücü bir şeye dönüşmesin" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement