Muhalefet Partileri Mahkemede İfade Veren Rajoy'u İstifaya Çağırdı - Son Dakika
Güncel

Muhalefet Partileri Mahkemede İfade Veren Rajoy'u İstifaya Çağırdı

Muhalefet Partileri Mahkemede İfade Veren Rajoy\'u İstifaya Çağırdı

İspanya Başbakan ve Halk Partisi lideri Mariano Rajoy'un ülkenin en büyük yolsuzluk skandallarından birine odaklanan Gürtel Davası kapsamında tanık sıfatıyla mahkemede ifade vermesinin yankıları sürüyor.

27.07.2017 13:48

İspanya Başbakan ve Halk Partisi lideri Mariano Rajoy'un ülkenin en büyük yolsuzluk skandallarından birine odaklanan Gürtel Davası kapsamında tanık sıfatıyla mahkemede ifade vermesinin yankıları sürüyor. Rajoy "Adalete yardımcı olmaktan memnunum" dese de muhalefet partileri bu durumu "utanç" şeklinde tanımlayarak Rajoy'un istifasını istiyor. Rajoy, mahkeme tarafından ifadesi alınan ilk İspanyol başbakan oldu.

Başbakan Rajoy "Adalete yardımcı olmaktan memnunum" açıklaması yapsa da çeşitli şirketler tarafından, Halk Partisine 1999-2005 dönemleri arasında yasadışı kaynak aktarılmasını da içeren bir dizi iddia için dün tanık olarak ifade veren Başbakan Rajoy'un partinin mali işleriyle ilgilenmediği ve dolayısıyla bu iddialar hakkında bilgisinin olmadığı  yolundaki açıklaması muhalefet partilerini tatmin etmedi.

"Demokrasi için kara bir gün"

İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) Genel Sekreteri Pedro Sánchez, 26 Temmuz'u "demokrasi için kara bir gün" olarak niteledi ve yolsuzluk davasının başkana kadar ulaştığını vurgulayarak Rajoy'u istifaya çağırdı.

Podemos (Yapabiliriz) Genel Sekreteri Pablo Iglesias ise "bugünü en iyi tanımlayan kelime 'utanç'" dedi. Iglesias, İspanya'nın bu utancı hak etmediğini söyleyerek Rajoy'un ve Halk Partisinin hükümetten çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Podemos'un da içinde bulunduğu sol blok Unidos Podemos (Birlikte Yapabiliriz) Haziran ayında hükümeti düşürmek için yolsuzluk kalan skandallarının ortasında kalan Rajoy hakkında gensoru önergesi vermişti. Önerge, PSOE'nin çekimser kalması sonucu reddedilmişti.

Gürtel davası nedir?

İspanya'daki pek çok yolsuzluk soruşturmasına Halk Partisinin ileri gelenlerinin adı karıştı. Gürtel davası ise bir memur tarafından ortaya çıkarılan "Gürtel" çetesinin 1999 ile 2005 yılları arasında Caja Madrid ve Bankia  bankalarındaki  kredi kartı yolsuzluklarını inceliyor. İddialar arasında Halk Partisine yasadışı kaynak aktarılması da bulunuyor. Dava kapsamında Halk Partili Madrid'in eski eyalet valisi Esperanza Aguirre de tanık olarak dinlenmişti. Halk Partisi'nin önde gelen isimlerinden eski IMF Başkanı Rodrigo Rato, bu davada 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. - Madrid

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muhalefet Partileri Mahkemede İfade Veren Rajoy'u İstifaya Çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement