Suriye'deki iç savaşın ardından 'Askeri İstişare Konseyi' oluşturan generaller, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde muhalif gruplarla buluştu. Toplantıda, savaş ve sonrasında Suriye'de izlenecek politika tartışıldı.
Suriye ordusundan ayrılarak Hatay'a yerleşen General Zekvan Kavvas, General Edip Allevi ile Albay Ziyad Abu El Nasır başkanlığında Reyhanlı ilçe merkezindeki Alice Düğün Salonu'nda toplanan yaklaşık 150 muhalif, ülkelerindeki süreçle ilgili sıkıntıları konuştu. Muhalifler, Esad yönetimi sonrası kurulması planlanan 'Yeni Suriye'nin çerçevesi konusunda görüş alış verişinde bulundu. Direnişte, Avrupa'dan veya başka bir yerden destek bekleyen muhaliflerin rüya içinde olduklarını ve herkesin uyanması gerektiğini söyleyen General Kavvas, "Direnişe nasıl başlandıysa, öyle devam edilecek. Direniş çok uzun sürdü ve tahammül edecek gücümüz kalmadı. Şeytanla anlaşmayı düşünenler var" dedi.
'İSLAM DEVLETİ Mİ, DEMOKRATİK DEVLET Mİ?'
Direnişin başladığı ilk günden bu yana, herkesin talebinin mevcut düzenin değişmesi yönünde olduğunu belirten Kavvas, direnişe katılan gruplar arasında yönetim şekli sorunu olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Anlaşamadığımız konular var. İslam devleti mi, demokratik devlet mi istiyoruz? Bunda anlaşamıyoruz. Peki nerede birleşeceğiz? Birbirleri ile anlaşamayan gruplar var. Direnişin uzun sürmesi kendi hatalarımızdan kaynaklanıyor. Savaşçı askeri olanlar, kendi dediklerinin yapılmasını istiyor. Bu da gruplar arasında anlaşmazlık oluşturuyor. Savaşçılar arasında birlik ve beraberlik sağlanarak, sorunları istişare yoluyla çözmeliyiz. Biz bu düzeni değiştireceğiz. En büyük problemimiz, gruplar arasındaki birlik ve beraberliği sağlayamamaktır. Bunun da çok zor olduğunu biliyoruz. Bu uğurda çok çalıştık. Ne zaman ki para gelmeye başladı, bir sürü söylenti ve sorun da beraberinde geldi."
'YARDIM BEKLEMEK HAYALDEN ÖTE SERAP'
General Kavvas, toplantıdaki konuşma ve tartışmaların ardından sonuç bildirgesini açıkladı. Dış güçlerden aylardır beklenen maddi ve askeri yardımın hayalden öte serap olduğunu belirten Kavvas, şunları söyledi:
"Dış güçlerin aylardır yapacakları maddi ve askeri yardımın hayalden öte, serap olduğu açıkça görülmüştür. Bu yardımların geleceğini düşünüp, kendi öz gücünü ve imkanlarını kullanmayan gruplar, ancak bu zalim sisteme hizmet etmektedirler. Gruplar, başka bir yerden gelecek maddi ve askeri yardımı beklemeden, kendi güç ve imkanlarını kullanarak, mücadeleye devam etmeli. Çadırlarda yatan rütbeli subayların, gelip bazı gruplara basit maddi destek sağlamaları, gelecekte de destek vereceklerini söylemeleri, gruplar arasında fitneye sebep olmaktadır. Bu subaylar, bazı gruplara basit destekler vererek, yeni Suriye'de kendilerine makam ve mevki hayal ediyorlarsa, bunu unutsunlar. Bazı grupların, maddi destek alıp bazılarının almaması, fitneye ve mücadelemizin daha çok uzamasına sebep olmaktadır. Olumsuzluklardan biri de, bu subaylar arasında heyetler oluşturulmasıdır. Subaylar kanalı ile içerideki guruplara maddi destek vaatleri ulaştırılmaktadır. Bu da grupların sahada çalışmayıp, geleceği belli olmayan yardımı beklemelerine neden olmaktadır. Direnişimiz için bunlar olumsuzluktur. Askeri istişare konseyi kurduk. Bundan sonra yeni bir teşkilatlanmayı, onların gerçekten sadakatını görmeden kabul etmeyeceğiz. Uzasa da, bunun bitmesini istemeyenler olsa da zafer bizim olacaktır." - Hatay/ Reyhanlı
Son Dakika › Güncel › Muhalifler, 'Yeni Suriye'nin Geleceğini' Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.