Muşlu fırıncılar ağaç varlığını ve ormanları korumak amacıyla emek pişirirken odun yerine fındık kabuğu kullanmaya başladı.
TEMA Vakfı Muş Şube Başkanı İhsan Aytemiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, fırınların odun yerine fındık kabuğu kullanmasının ağaç varlığını koruma anlamında önemli olduğunu söyledi.
Kentte 100 fırının bulunduğunu ve şu ana kadar yarısından fazlasının fındık kabuğu kullamaya başladığını ifade eden Aytemiş, yaptığı araştırmalara göre her fırının yılda 180 ton odun yaktığını ve bunun her yıl 50 dekarlık ormanın yok olması anlamına geldiğini anlattı.
Aytemiş, meşe ağacının doğanın korunması ve sel felaketlerine karşı etkin bir rolü bulunduğunu belirterek, "Bugün Muş'ta en fazla bulunan ağaç meşedir. Bu ağaçların kesilmesi topraklarımızda erozyona sebep olmaktadır." dedi.
Ormanların korunması amacıyla fındık kabuğu kullanmaya başladıklarını belirten fırın işletmecilerinden Mehmet Metin Baran ise, fındık kabuğunun oduna göre daha temiz ve ekonomik olduğunu belirtti.
Baran, şunları kaydetti:
"En önemlisi fındık kabuğu oduna göre yüzde 35-40 daha ekonomik. Hijyenik bir şekilde ekmek pişiriyoruz. Değer taraftan, kaçak odun kesiminin önüne geçtik ve ormanın yok olmasına önlemek açısından çok önemli bu sistem. Odun bulmakta sıkıntı yaşıyorduk. Şimdi fındığa geçtik. Çok rahatız. Yılda 180 ton civarında odun yakmak zorunda kalıyorduk. Bu aşmadaysa işin yoğunluğuna göre 90-110 ton civarında fındık kabuğu yakıyoruz. Kabuğu başta Ordu olmak üzere Karadeniz Bölgesinden getiriyoruz. Zaman zamanda İran'dan ithal ediyoruz. Her zaman bulma imkanımız var. Sıkıntı yaşamıyoruz. "
Son Dakika › Güncel › Muşlu Fırıncılar Ekmeği Fındık Kabuğuyla Pişiriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?