Denizli'nin Çivril İlçesi'ne bağlı Yassıhöyük Köyü'nde çiftçi Mustafa Aslan, anavatanı Çin olan mucize, 'mutluluk meyvesi' olarak tanımlanan Goji Berry'i iki yıl önce 12 dekarlık arazisine dikti. 2 bin yıldır Çin'de tıbbi bitki olarak kullanılan meyve, Çivril topraklarını çok sevdi.
Türkiye'de fazla tanınmayan mutluluk meyvesini 2013 yılında 12 dekarlık arazisine diktiğini, bu yıl ikinci hasadın yapıldığını anlatan Mustafa Aslan, bir ağacın sezonda 40 kilo meyve verdiğini söyledi. Ekonomik getirisi yüksek olan ömrü uzattığı, enerji ve dayanıklılığı arttırdığı iddia edilen 'Mutluluk meyvesinin' kurusunu 50- 70 TL'den sattığını belirten Aslan, şöyle dedi:
"Mutluluk meyvesinin' bilinen bir hastalığı olmadığı için hiç ilaç kullanmıyoruz ve doğal olarak meyve yüzde 100 organik yetiştiriliyor. Babam bir gazetede bu meyvenin yararlarını okumuş, bana söyledi. Kısa bir araştırma yaptıktan sonra dikmeye karar verdim. Goji Berry'nin kökleri toprağın 50 metre kadar altına kök saldığından, dikimde 3 yıl sonra sulamaya gerek kalmıyor. 'Mutluluk meyvesi' Denizli bölgesinde tanınmıyor. Satışlarımı genelde İstanbul'a yapıyorum. www.gojiberryburada.com isimli siteyi kurdum ve bu site üzerinden de satış yapıyorum. Alternatif tarım ürünü arayışı yaparken dikmeye karar verdiğim ve şu anda oldukça iyi ürün almaya başladığım mutluluk meyvesinin ekim alanları ülkemizde yaygınlaşabilir. Yüksek rakımları seven mutluluk meyvesi ülkemiz ihracatında da önemli bir kaleme sahip olabilir."
'Mutluluk meyvesinin' Haziran ayında ürün vermeye başladığını ve Kasım ayının son haftasına kadar hasat yaptıklarını söyleyen Mustafa Aslan, bunun bir diğer isminin 'Ölümsüzlük meyvesi' olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Cinsel gücü artırıyor, karaciğerleri koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sedef, şeker hastalığı ve kronik alerjiye de iyi geldiği tıbben kanıtlanmış. Goji Berry küçük yumuşak meyveleri olan bir bitkidir. Çok sulu ve tatlıdır. Tadı, yaban mersini ve kiraz arasında olan Goji Berry taze meyve olarak tüketildiği gibi kuru üzüm olarak da tüketilir. Bu meyvenin yapraklarından bitki çayı, saplarından da yağ yapılır. Hafızayı güçlendirdiği, kansere karşı vücudu koruyup, tümör büyümesini engellediği de biliniyor."
"KIRAÇ TOPRAKLARDA YETİŞEBİLİR"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çivril İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhat Reşat Selen ise, 'Mutluluk meyvesinin' ikinci ve üçüncü sınıf tarım alanları olan kıraç topraklarda da yetiştirilebildiğini söyledi. Selen, şu bilgileri verdi:
"Ülkemizde Goji Berry'nin ilk deneme üretimi 1 dekarlık alanda Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yapıldı ve başarılı olundu. Çivrilli çiftçimiz Mustafa Aslan da Çivril'de yetiştirdi ve oldukça yüksek verim alıyor. Dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlayan bu bitkide en güzel verim 4-5 yaşlarında alınır. Goji Berry"nin yetiştirilmesi kadar budama yöntemi de çok önemli bir yere sahiptir. Doğru budama yöntemi ile daha verimli sonuçlar elde edilip, bu güzel meyveden daha çok kişi faydalanabilir. Şemsiye şeklindeki budama yöntemi ile ağaç büyüdükçe, dallar aşağı eğilip rahatlıkla büyüyebilir. 800-1200 rakımlı yerlerde yetişen Goji Berry dikim sahasının Çivril'de yaygınlaşması için çalışmalarımız olacak." - Denizli
Son Dakika › Güncel › 'Mutluluk Meyvesi' Üreticisini de Mutlu Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?