Myanmar'da Arakanlı Müslümanların Durumu - Son Dakika
Güncel

Myanmar'da Arakanlı Müslümanların Durumu

Myanmar'da Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, başkent Nay Pyi Taw'da bakanlarla ve Arakan eyaletinin siyasi lideriyle Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) yaşadığı Arakan eyaletiyle ilgili konuları görüştüğü öne sürüldü.

28.05.2016 18:41

Myanmar'da Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, başkent Nay Pyi Taw'da bakanlarla ve Arakan eyaletinin siyasi lideriyle Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) yaşadığı Arakan eyaletiyle ilgili konuları görüştüğü öne sürüldü.

Ülkenin Çalışma, Göç ve Nüfus Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin lideri Suu Çii, ekonomik gelişmelerin ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde istikrarı sağlayacağını söyledi.

Suu Çii, Arakan'daki barış ve huzuru sağlayacak olan şeyin ekonomik gelişmeler olduğunu ve bu nedenle de eyalet yönetimine ve ulusal yönetime, geliştirme projelerini en kısa sürede ve başarılı bir şekilde uygulamalarını söyledi.

Bakanlık yetkilisine göre, Suu Çii eyalet yönetimine Arakan'da vatandaşlık onaylama süreci için en kısa sürede pilot projeler uygulamalarını önerdi.

Yetkili, pilot projelerin, hakkında aksine işaret eden haberler olmasına rağmen yeniden başlayacağını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile başkent Nay Pyi Taw'da yaptığı görüşmenin ardından geçen hafta gazetecilere açıklamalarda bulunan Suu Çii, Arakan eyaletinde bulunan ve zulüm gören Rohingyalar meselesini çözmek için zaman istemişti. Suu Çii, "Rohingya" ve "Bengalli" ifadelerinin meseleye barışçıl ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasını zorlaştırdığını ifade ederek, "Müslümanlar 'Bengalli' ifadesine ne kadar karşı çıkıyorsa, Arakanlılar da 'Rohingya' ifadesine o kadar karşı çıkıyor." ifadesini kullanmıştı.

Nobel ödüllü Suu Çii, Rohingyaların ülkesinde gördüğü zulüm meselesinde sessiz kaldığı için eleştiriliyor.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, mayıs ayı başında ABD Büyükelçiliğine, "Rohingya" ifadesini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etmişti. ABD Büyükelçiliği, "Rohingya" ifadesini, 19 Nisan'da Arakan eyaletinde meydana gelen bir tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı başsağlığı mesajında kullanmıştı. Radikal Budistler, olayın hemen ardından Yangon'daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemişti.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'da Arakanlı Müslümanların Durumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement