Myanmar'da İnsan Hakları İhlalleri - Son Dakika
Güncel

Myanmar'da İnsan Hakları İhlalleri

Araştırmacılara göre, ikisi halen görevde olan üç general savaş suçu işledi.

07.11.2014 17:59

Myanmar'ın eski askeri yönetiminde yer alan üç üst düzey komutan, Harvard Hukuk Fakültesi'nden bir grup araştırmacı tarafından savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı.

Araştırmacılar, ordunun ülkenin Tayland sınırındaki isyancılara yönelik 2005-2006 yıllarında yürüttüğü operasyonların dört yıl incelenmesi sonucu ikisi halen görevde olan üç komutanın savaş suçu işlediğini bildirdi.

Elde ettikleri bulguların Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından tutuklama emri çıkarılmasını gerektirecek kanıtları sunduğunu bildiren araştırmacıların hazırladıkları 77 sayfalık raporda, ihlallerden sorumlu kişilerin "ülke yönetiminin en üst düzey makamlarında" hizmet vermeye devam ettiği belirtildi.

Raporda söz konusu kişilerin İçişleri Bakanı olarak görev yapan Tümgeneral Ko Ko, Özel Harekat Bürosu Başkanı Tuğgeneral Khin Zaw Oo ve Bölge Komutanı olarak emekli olan General Maung Maung Aye olduğu belirtildi.

Karen Ulusal Özgürlük Ordusu'na karşı düzenlenen operasyonlarda işkence, cinayet, köyleri bombalamak ve sivilleri çalışmaya zorlamakla suçlanan bu üç komutan da operasyonların ardından terfi ettirilmişti.

Raporu hazırlayanlardan Matthew Bugher, Yangon'da düzenlenen basın toplantısında, "Bu korkunç ihlalleri yapan komutanların ordu ve hükümette önemli makamlarda bulunmasından endişeliyiz. Bunun Myanmar hükümetinin yaptığı reformların samimiyetini şüpheye düşürdüğüne inanıyoruz" dedi.

Bugher, başkentte çarşamba günü görüştükleri Savunma Bakanı Yardımcısı Kyaw Nyunt'un raporun bulgularının "tek yanlı ve kusurlu" olduğunu söylediğini belirtti. Bugher, ekibinin kovuşturma veya tutuklama çağrısı yapmadığını ancak araştırmaların Myanmar'ın şiddet ve baskı dolu geçmişinin nasıl ele alınacağı konusunda ulusal ve uluslararası bir tartışmayı teşvik edeceğini umduklarını ifade etti.

Araştırmacılar, komutanların kimliklerini açıklayarak ülkedeki diğer askeri yetkilileri suç işlemekten vazgeçirmeyi umuyor.

Myanmar 2011'e kadar askeri cunta tarafından yönetilirken, 2011'de eski generallerden oluşan sözde sivil bir hükümete geçilmişti. O tarihten bugüne kapsamlı demokratik reformların yapıldığı ülkede, cuntanın yaptığı insan hakları ihlallerinin sorumlularını adalet önüne çıkarmak için herhangi bir girişimde bulunulmadı.

Askeri dokunulmazlığın devam ettiği ülkede, yerel gazeteci Aung Kyaw Naing'in öldürülmesi geçen haftalarda sokak gösterilerine ve dış ülkelerden soruşturma çağrısına neden olmuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'da İnsan Hakları İhlalleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement