Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii, ülkesinde 8 Kasım'da düzenlenen seçimin "adil" olmasa da "özgür bir şekilde" yapıldığını belirtti.
Yaklaşık 50 yıllık askeri yönetime son veren 2010 seçimlerinin ardından pazar günü yapılan ilk genel seçimden sonra BBC'ye konuşan Suu Çii, liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) mecliste çoğunluğu kazandığını söyledi.
NLD'nin sözcüsü Win Htein, seçim komisyonunun, sonuçları kasten geciktirdiğini öne sürerek "Seçim sonuçlarıyla ilgili hileye başvurabilirler" ifadesini kullandı.
AB gözlemci heyetinin açıklamasında, seçim sürecinin beklenenden daha iyi şekilde ilerlediği belirtilerek bir sonraki seçimde daha fazla kadın ve Müslüman adayın yer alması gerektiği vurgulandı.
Myanmar'daki genel seçimde Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmedi. NLD, daha önce milletvekilliği şartlarına uygun Müslümanların aday olmak için başvuruda bulunduğunu ancak bu kişilerin ülkedeki radikal Budist grupların tepkisinden çekinildiği için aday gösterilmediğini açıklamıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Ülkede 2008 yılında kabul edilen anayasaya göre, meşru çocuklarından biri yabancı bir ülkenin vatandaşı olanlar devlet başkanı olamıyor. NLD'nin lideri Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı için adaylığını koyamıyor.
Son Dakika › Güncel › Myanmar'daki Genel Seçim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?