Myanmar'da etnik isyancı gruplara barış görüşmelerine katılma çağrısında bulunuldu.
Etnik milliyetçi Kokang isyancılarının, dün, ülkenin doğusundaki Shan eyaletinde düzenlediği, en az 30 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırısının ardından Başkomutan General Min Aung Hlaing'in ofisinden yapılan açıklamada, etnik grubu temsil eden Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu'ndan (MNDAA) barış görüşmelerine katılmalarını istendi.
Açıklamada, Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı henüz imzalamayan Kokang ve diğer etnik isyancı grupların, silahlı mücadeleyi bırakmaları halinde, bu ayın sonunda yapılması planlanan barış konferansına katılmalarının beklendiği bildirildi.
Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden dün yapılan açıklamada, Shan eyaletine bağlı Çin sınırı yakındaki Laukkai ilçesine militanlarca düzenlenen silahlı saldırıda 20 kişinin öldüğü, ardından çıkan ayaklanmada da 5 trafik polisi ve 5 sivilin yaşamını yitirdiği belirtilmiş ve saldırıdan etnik Kokang örgütü MNDAA sorumlu tutulmuştu.
Ülkedeki 7 silahlı etnik grubun liderleri, geçen hafta Şan eyaletinin Pangkham kentinde bir araya gelmiş ve Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamama kararı almıştı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Birleşik Va Devleti Ordusu (UWSA), Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (NDAA), Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Şan Eyaleti Ordusu-Kuzey (SSA-N), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Arakan Ordusunun (AA) barışın tesisi için Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamak yerine farklı bir yol bulunması gerektiğine inandıkları vurgulanmıştı.
Suu Çii, babası ve ülkenin kurucularından Aung San tarafından 1947'de organize edilen Panglong Barış Konferansı'nın geçen haftaki 70. yıl dönümü etkinliğinde etnik isyancılara hükümetle ateşkes anlaşması imzalayarak barış sürecine dahil olmaları çağrısında bulunmuştu.
Myanmar'da bir önceki hükümet, 8 isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. MNDAA, "Kuzey İttifakı" olarak anılan, Kachin, Ta'ang ve Rohingya halklarını temsil eden diğer üç etnik isyancı grup ile önceki hükümetin 2015'te 8 isyancı örgütle imzaladığı ateşkese katılmamıştı. Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.
Çin kökenli, Mandarin dilini konuşan bir etnik grup olan Kokang halkının yoğun olarak yaşadığı eyalet, Myanmar'da sömürge yönetiminin sona erdiği 1960'ların başından itibaren Çin destekli Burma Komünist Partisi idaresinde yaşamış, ardından partinin 1989 yılında dağılmasının ardından Kokang Öz Yönetim Bölgesi adıyla Myanmar'a bağlanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Myanmar Ordusundan İsyancılara Barış Görüşmelerine Katılma Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?