NATO Zirvesi'nin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) destek veren ülkelerle gerçekleştirilen oturumunun ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, misyonun planlandığı gibi 2014 sonunda tamamlanacağı belirtilerek misyon sona erse de Afganistan'a desteğin süreceği kaydedildi.
ISAF'ın Afgan halkının, ulusun kaderi üzerindeki kontrolü ele almasına destek olduğunun vurgulandığı bildiride, "ISAF operasyonları sona erince Afgan makamları güvenlikle ilgili tüm sorumluluğu üstlenecek" denildi.
ISAF'ın sona ermesiyle Afganistan'a yönelik angajmanın doğasının ve kapsamının değişeceğine dikkati çekilen bildiride, bu ülkeye üç yolla destek sağlanacağı, kısa vadede Kararlı Destek misyonunun devreye sokulacağı belirtildi.
NATO müttefiklerinin ve ortak ulusların 2014 sonrasında Afgan ulusal güvenlik güçlerine eğitim, danışma ve destek hizmeti vermeye hazır olduğunun kaydedildiği belgede, bunun sağlam yasal temele dayalı muharebe yetkisi olmayan yeni bir misyonla yapılacağının altı çizildi.
Misyonun oluşturulmasının Afganistan'ın, ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını (BSA), NATO ile de güçlerin durumu (SOFA) anlaşmasını imzalamasına bağlı olduğunun hatırlatıldığı sonuç bildirisinde, orta vadede Afgan ulusal güvenlik güçlerinin idamesine mali katkı yapılacağı vurgulandı.
Bildiride, üye ve ortak ülkelerin 2017 sonuna kadar olan mali taahhütlerini bildirdiklerinin altı çizilerek Afganistan'ın en geç 2024'ten itibaren kendi güvenlik birimlerinin tam mali sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği hatırlatıldı.
NATO, Afganistan ile uzun vadeli hedefini ise kalıcı ortaklık olarak belirledi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, bu ülkenin artık uluslararası terörizm için "güvenli bölge" olmadığını belirtti.
Afganistan'daki istikrarın tüm NATO ülkeleri için güvenlik anlamına geldiğini vurgulayan Rasmussen, NATO'nun 2015 başında başlatacağı Kararlı Destek misyonu için gerekli olan yasal çerçevenin en kısa zamanda hazırlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Afgan güçlerine sağlanacak mali desteğin şeffaflığının sağlanmasının önemine işaret eden Rasmussen, "Bu maddi desteğin nereye gideceğini ve nasıl harcanacağını bilmek zorundayız" dedi.
Afganistan'ın bugün 10 yıl öncesine göre çok farklı bir ülke olduğunu söyleyen Rasmussen, "Afganların çoğu, eski kara günlere dönmek istemiyor. Afganistan'ın iki cumhurbaşkanı adayını, birlikte ve en kısa zamanda gerekli güvenlik anlaşmalarına varmaya çağırıyoruz. Afganistan, Afgan halkı tarafından kabul edilecek bir seçim sonucunu hak ediyor" diye konuştu.
NATO'nun 2015 başında başlatmayı öngördüğü Kararlı Destek misyonunda azami 12 bin asker bulunması ve en önemli katkının ISAF'ta olduğu gibi ABD'den gelmesi öngörülüyor. - Newport
Son Dakika › Güncel › NATO Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?