Nijerya'da İntihar Saldırısı: 10 Ölü - Son Dakika
Güncel

Nijerya'da İntihar Saldırısı: 10 Ölü

Nijerya\'da İntihar Saldırısı: 10 Ölü

Nijerya'da bir pazar yerine düzenlenen intihar saldırısında 10 kişi öldü, 66 kişi yaralandı.

17.11.2014 09:28

Ülkenin kuzeydoğusundaki Bauchi eyaletine bağlı Azar kasabasındaki pazar yerinde, bir intihar eylemcisi üzerindeki bombayı infilak ettirdi. Polis Sözcüsü Muhammed Haruna,  10 kişinin öldüğünü 66 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak yetkililer, saldırıdan Boko Haram örgütünü sorumlu tutuyor.

Nijerya'nın güneydoğusundaki Yobe eyaletinde 10  Kasım'da bir ortaokula düzenlenen bombalı saldırıda da 47 kişi ölmüş, 79 kişi yaralanmıştı.

Yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'nın Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, geçen yıl ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram'ın faaliyet gösterdiği Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde olağanüstü hal ilan etmişti. Geçen ay bazı kentleri kontrolü altına alan Boko Haram, söz konusu bölgelerde "halifelik" ilan etmişti.

Boko Haram örgütü

2002'de kurulan Boko Haram örgütü, anlamı "Yabancı dilde eğitim günahtır" demek olan silahlı bir grup. Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya'nın bir İslam devleti olması için mücadele ediyor.

Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. ABD 2013 yılında Boko Haramı 'terör örgütü' olarak ilan etti.

Sosyal medya teröre karşı

Son olarak 300'e yakın kız öğrenciyi kaçıran grup Nijerya'da İslami bir devlet için saldırılarını artırdı. Boko Haram liderinin "Kızlarınızı biz kaçırdık ve onları köle olarak satacağız" dediği videonun yayınlanmasının ardından sosyal medyada kaçırılan kızların bulunması için kapsamlı bir kampanya başlatılmıştı.

Twitter üzerinden kızlarımızı geri getirin (#bringbackourgirls) etiketiyle başlatılan kampanyaya ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama dahil birçok ünlü isim destek veriyor.

Boko Haram BM'nin ambargo listesinde

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Nijerya hükümetinin talebi doğrultusunda Boko Haram örgütünü El Kaide'ye yönelik ambargo listesine ekledi.

Boko Haram'ın yaptırım listesine alınmasıyla örgüte silah ambargosu uygulanacak ve varlıkları da dondurulacak.

El Kaide'ye yaptırımları takip eden komitenin listesinde 62 grup bulunuyordu.

Kaynak: AA

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Nijerya'da İntihar Saldırısı: 10 Ölü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement