Nuri Şeker Heykeli Açıldı - Son Dakika
Güncel

Nuri Şeker Heykeli Açıldı

Nuri Şeker Heykeli Açıldı

Uşak Belediyesi kente önemli katkılar sağlayan şahsiyetlerin yaşatılması adına çalışmalarına devam ediyor.

01.09.2013 18:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu bağlamda Kent Tarihi Müzesi ile beraber kentin çeşitli noktalarında kentin geçmişine mal olmuş kişiler heykel ve büstleri ile ölümsüleştiriliyor. Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının kurucusu olan Nuri Şeker kendi isminin yaşatıldığı caddede heykeli açıldı. Nuri Şeker heykelinin açılış törenine Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden'in yanı sıra Belediye Başkanı Ali Erdoğan, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İl Jandarma Alay Komutanı Fuat Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Ogün Toprak, Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker ve ailesi ve vatandaşlar katıldı. Törende açılış konuşmasını Nuri Şeker''in torunu Mehmet şeker gerçekleştirdi. Uşak halkının belediyenin yaptığı ahde vefa çalışmasını unutmayacağını kaydeden Şeker, " Dedem Nuri Şeker ülkenin bulunduğu zor koşullara bakmaksızın kendilerinin de ellerinden bir şey geleceğini bilerek şeker fabrikasını açmıştır. Fabrikanın hissedarları arasında İsmet İnönü'nün Latife Hanım da vardır. Böyle önem arz eden bir durumda dedemin kıymetinin biliniyor olması bizler için çok değerlidir" dedi. Uşak Belediyesi'nin bu tür çalışmalara önem verdiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise Nuri Şeker gibi kente ve ülkeye katkı sağlayan büyüklerin nesillerce hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Belediyenin bu nedenle geçmişine sahip çıkmaya devam ettiğini hatırlatan Başkan Ali Erdoğan, " Belediyemiz her anlamı ile kentimizin geçmişine sahip çıkmaya devam etmektedir. Geçmişe yönelik birçok konuda yaptığımız çalışmalarımızın yanında ilimizin değerli büyüklerini de gelecek nesle tanıtmayı kendimize borç bildik. Bu nedenle böyle bir açılış yapmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu. Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden ise Nuri Şeker'in Uşak'ın bir markası olduğunun altını çizerken, böyle bir eserin yapılmasının mutluluk verici olduğunu anlattı.

Uşak'ta böyle bir heykelin açılıyor olmasının önemli olduğunu dile getiren Nuri Şeker'in torunu Nuri Şeker, "Rahmetli dedem Nuri Şeker bizlere daima sevgi ve saygıyı önerip kavgayı red ederdi. Toplum menfaatleri için ise hiçbir şeyi düşünmemiz gerektiğini nasihat ederdi. Ben kendisini 14 yaşında kaybettim. Anladım ki gerçekten şahsi çıkarını düşünmeden hizmet edenleri toplum asla affetmiyor. Bunun gerçekleşmesini ise burada belediyenin çalışmasında görüyoruz. Biz aile olarak bu yapılan çalışmadan son derece memnun olduk. Dedemizin hatırlanması ve nesillere örnek gösterilmesi bizler için de övünç kaynağıdır. Umarım yeni nesil bu düşünce ile hareket eder. Ayrıca bu heykel ilimizin geleceğinde umarız sembol olur" dedi.

Nuri Şeker'in kent tarihindeki önemine değinen Belediye Başkanı Ali Erdoğan, "Kentimiz ilkleri içinde barındıran bir kenttir. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar ilkleri başaran kentimiz bu bağlamda başka illere de örnek olmuştur. Bu ilklerden birisi de Türkiye'de ilk kurulan şeker fabrikasıdır. Fabrikanın kurulması için o dönem binbir güçlük içinde çaba verilmiş; halkımız evlerindeki yumurtaları dahi bağışlayarak fabrikanın açılmasını sağlamıştır. Fabrikanın kurulmasında en büyük emek şüphesiz Nuri Şeker'indir. Bugün de kendi ismi ile yaşatılan fabrika hala ilimiz için önem arz etmektedir. Biz böyle emeği olan bir kişinin yaşatılması ve yeni nesil tarafından tanınmasını önemsedik. Bu nedenle Nuri Şeker'in heykelinin isminin yaşatıldığı cadde olmasını öngördük. Bu heykel umarım yeni nesillere örnek olur ve herkes Nuri Şeker'in mantıyla ülkesini ve kentini geliştirmeye kendini adar" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Nuri şeker heykelini yapan Mert Kılınç'a Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden plaket verirken, Nuri Şeker'in ailesi adın Mehmet Şeker'de Belediye Başkanı Ali Erdoğan'a katkılarından dolayı plaket verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Nuri Şeker Heykeli Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement