Öğlen Arasında Yepyeni Dişlere Kavuşun - Son Dakika
Güncel

Öğlen Arasında Yepyeni Dişlere Kavuşun

Öğlen Arasında Yepyeni Dişlere Kavuşun

Protez yaptırmak zorunda kalan ya da köprü, porselen dolgu gibi restorasyonlara ihtiyaç duyan hastalar son dönemde Cad/Cad sistemini tercih ediyor.

02.03.2016 14:41  Güncelleme: 14:45

Bu sistem sayesinde kısıtlı zamanı olan ya da geleneksel yöntemlerde uygulanan prova aşamaları ile vakit kaybetmek istemeyen hastalar tek seansta eksiksiz dişlere sahip olabiliyor. Böylece kişi estetik konusunda duyduğu kaygıları ve provalardaki bulantı refleksini yaşamak zorunda kalmıyor. Bezmialem Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, "Cad/Cam teknolojisi ile üretilen porselen kaplama 1-2 saat gibi kısa bir zaman diliminde hazırlanabilir. Bu yöntem sayesinde hasta uzayan seanslardan da kurtulmuş olur." diyor.

Cad/Cam Sistemi İle 1 Saatte Mutlu Gülüşler

Dijital devrim

Bilgisayar destekli üretim ve tasarım anlamına gelen Cad/Cam sistemi (Computer Aided Design ve Computer Manufacturing), günümüzde estetik diş hekimliğinde meydana gelen en güzel ve en yeni gelişmelerden biridir. Uzmanlar ağız ve diş sağlığına sağladığı yararlar sebebiyle bu teknolojiye diş hekimliğindeki dijital devrim olarak adlandırıyor.

Estetik ve ağız yapısına uygun dişler hayal değil

Cad/Cam, uygulama yapılacak bölgenin dış ve iç yüzeyinin şekli hakkında detaylı bilgi sahibi olunmasına olanak verir. Ayrıca protetik diş tedavisinde sıklıkla uygulanan kuronlar-köprüler, lamineler ve inleyler-onleyler gibi porselen restorasyonların ağız yapısına daha uyum sağlayan ve hastaya estetik bir görünüm kazandıran bir şekilde tasarlanmasını sağlar. Hastalar bu yöntem sayesinde defalarca diş hekimine gidip gelmeden tek seansta kusursuz restorasyonlara kavuşabilir. Dijital diş hekimliğinde, yapılan restorasyonun estetiğinin yanı sıra, vücuda biyolojik açıdan uyumlu olması da oldukça önem taşır. Bu sebeple cad/cam sistemlerinde, diğer yöntemlere nazaran biyolojik uyumluluğu daha iyi materyallerin kullanımını tercih edilir.

Son derece güvenli

Cad/Cam sisteminin güvenilir ve teknik olarak oldukça hassas bir yöntem olduğunu belirten Bezmialem Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, "Cad/Cam teknolojisi kullanılarak hastadan alınan geleneksel ölçü yönteminden farklı olarak diş hekimi bilgisayara bağlı olan kamera ile ölçü alır. Sistemin hassasiyeti mikron seviyesinde olduğundan, yapılan restorasyonların uyumu, geleneksel yöntemlerle elde edilene göre çok daha iyidir. Tasarım aşamasında her türlü detayın gözlenerek, kontrol edilebilmesi sayesinde üretim kalitesi de artar." diyor

1 saatte yepyeni dişler

Sistemde öncelikle kamera ile hastadan ölçü alınır. Daha sonra elde edilen ölçü üzerinde bilgisayar ekranında sanal restorasyonlar tasarlanır. Tasarlanan restorasyonlar, sistemin diğer parçası olan tornalama bölümünde üretilir. Ekranda görünen ürünün birebir aynısı üretilir. Cad/Cam uygulamasında tüm aşamalar otomasyon sistemi ile gerçekleştiğinden dental laboratuvar kaynaklı oluşabilecek kusurların ortadan kaldırılması nedeniyle hata payı da sıfıra iner. Cad/Cam teknolojisi ile üretilen porselen kaplama 1-2 saat gibi kısa bir zaman diliminde hazırlanabilir. Bu yöntem sayesinde hasta uzayan seanslardan da kurtulmuş olur.

Uzun prova seansları tarih oluyor

Hastaların birçoğu diş tedavisindeki provaların süresinin uzun olmasından dolayı sıkıntı çeker. Oysa cad/cam sistemi sayesinde bu sorun tamamıyla ortadan kalkar. Hastaya sağladığı konfor sebebiyle de ilk tercih edilen tedavi uygulamalarından biridir. Cad/Cam yöntemini en çok tercih eden hasta grubu; kısıtlı zamanı olan veya geleneksel yöntemlerdeki prova aşamaları ile vakit kaybetmek istemeyen kişiler, protezlerinin yapım süreci ile ilgili estetik kaygılar taşıyanlar, bulantı refleksi nedeni ile geleneksel yöntemlerle ölçü alınmasından çekinenlerdir.

"Gülüş tasarımı" Cad/Cam ile çok kolay

Cad/Cam sisteminin hastaya sağladığı diğer bir avantaj da estetik gülüş tasarımına olanak vermesidir. Ağız içi kamerası ile 3 boyutlu hale dönüştürülen dişler, hastanın ağız ve yüz anatomisine uygun olarak tasarlanır. Bu sayede dişlerde kontür değişiklikleri, sanal aşındırma, dişler arasındaki kontakt noktaların sıklığının artırılması-azaltılması ve ekleme gibi işlemler yapılabilir. Cad/Cam teknolojisi diş aralıklarının kapatılmasında, travma sonucu oluşan kırıklarda, porselen laminate olarak adlandırılan yaprak porselenlerin hastaya tek seansta takılmasına da olanak verir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Öğlen Arasında Yepyeni Dişlere Kavuşun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement