HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'de çok sayıda kadın çeşitli gerekçelerle yarım bıraktıkları okuma yazma heveslerini düzenlenen kurslara katılarak gideriyor.
GAP Medrese Gül Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) düzenlenen 1. ve 2. kademe okuma yazma kursuna katılan kimi gelin kaynana, kimi torun sahibi, kimi de elti 50 yaşın üstünde kadınlar okuma yazma öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
İleri yaşlarına, çocuk ve torun sahibi olmalarına, ailelerinin engellemelerine ve çevrenin tepkisine aldırmadan kursa katılan kadınlar öğrenmenin önünde engel tanımayarak herkese de örnek oluyor.
Gelin kaynana aynı sınıfta
Bedia Eryıldız (65) AA muhabirine Arapça yaptığı açıklamada, kız çocuklarının okutulmaması nedeniyle okuma yazma öğrenemediğini ancak aradan geçen yıllara, çocuk ve torun sahibi olmasına rağmen okuma isteğinin hiç geçmediğini söyledi.
Bu nedenle kursa kayıt yaptırarak okuma yazma öğrenmeyi düşündüğünü anlatan Eryıldız, yalnız kursa gelemeyeceği için gelinini de kursa katılmaya ikna ettiğini belirtti.
Eryıldız, yıllarca okuma yazma bilmediği için büyük sıkıntı çektiğini ifade ederek, "Okuma yazma öğrenmek istiyordum. Gelinimi de ikna ederek temel okuma yazma eğitimi almak için bu kursa katıldık. Bu eğitim ile yaşadığım zorlukların üstesinden geleceğime inanıyorum" dedi.
Eryıldız'ın gelini Hicran Eryıldız ise kayınvalidesinin isteği ile kursa geldiğini söyledi.
Okuma yazmayı az da olsa bildiğini ancak kursa katılarak diploma almak istediğini dile getiren Eryıldız, "Kayınvalidem, 'Kursa katılalım' dediğinde önceleri çekindim. Sonra kursa geldik. Bu eğitimi tamamladıktan sonra açıköğretim ile orta ve lise diplomamı da alıp bir işe girmeyi hedefliyorum" şeklinde konuştu.
"Kimseye ihtiyaç duymadan işlerimi görmek istiyorum"
4 çocuk, 2 torun sahibi Nahide Gülincihan da büyük bir hevesle katıldığı kursta önceleri zorluk çekse de okuma yazmayı yavaş yavaş kavradığını söyledi.
Gülincihan, gençliğinde okumanın önemini bilmediğini, bu nedenle okumak istemediğini ifade ederek, "Evlendim. Çocuklarımı büyüttüm. Torun sahibiyim ve şimdi okumayı çok istiyorum. Okuma yazma öğrenerek kimseye ihtiyaç duymadan işlerimi görmek istiyorum" diye konuştu.
51 yaşındaki Sevim Günger de okuma yazmayı öğrendiği için çok mutlu olduğunu dile getirerek, adını dahi yazmayı bilmezken artık okuma yazma konusunda hiçbir sıkıntısının kalmadığını kaydetti.
Boş zamanlarında kitap okumak istediğine işaret eden Günger, "Allah devletimizden razı olsun. Okumanın yaşı yokmuş" dedi.
4 çocuk annesi Zehra Büyük ise, çeşitli gerekçelerle zamanında okutulmadığını ancak şimdi eşinin desteğiyle okuma yazma öğrendiğini vurguladı.
Ev ziyaretleri ile kursa katılım
ÇATOM Sorumlusu Dilek Sanavu, düzenledikleri 1. ve 2. kademe okuma yazma kursuna kadınların yoğun ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Kursa katılımı sağlamak için ev ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Sanavu, bu ziyaretlerde her yaştan kadına okumanın önemini anlattıklarını ifade etti.
Sanavu, diğer aile bireyleriyle görüşüp ikna ederek kadınların kursa katılmalarını sağladıklarını aktararak, bu sayede 18- 65 yaş arası çok sayıda kadının eğitim imkanından faydalandığını vurguladı.
Verilen eğitimlerin çok yararlı olduğunu dile getiren Sanavu, aldıkları eğitimle kadınların yaşam kalitesinin de yükseldiğini anlattı.
Kurs öğretmeni öğrencileri ile yaşıt
Kursta eğitim veren emekli sınıf öğretmeni Hamdiye Can da öğrencilerinin çoğunun kendisi ile yaşıt olduğunu söyledi.
Bu sayede öğrencileri ile ilişkilerinin iyi olduğunu dile getiren Can, öğrenmede yaşın önemli olmadığını gösteren kursiyerlerin yaşıtlarına olduğu kadar gençlere de örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Mardin'de Okuma Yazma Öğrenmek İçin Engel Tanımadılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?