Olba Kentinde 2013 Yılı Kazı Dönemi Başladı - Son Dakika
Güncel

Olba Kentinde 2013 Yılı Kazı Dönemi Başladı

Olba Kentinde 2013 Yılı Kazı Dönemi Başladı

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç'un dört km. doğusundaki Olba kentinde arkeolojik kazılar başladı.

20.07.2013 16:33  Güncelleme: 16:36

Bakanlar kurulu kararıyla Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında 2010 yılında ilki gerçekleştirilen kazılar, her yıl düzenli olarak devam ediyor.

Bu yıl, kazı başkanı Prof. Dr. Emel Erten'le birlikte, bşk. yrd. Okt. Murat Özyıldırım (MA), Öğr. Gör. Tuna Akçay (MA), arkeologlar, arkeoloji öğrencileri ve işçilerden oluşan kalabalık bir ekip, Olba'da kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak arkeolog Serap Göre, kazıda görev alıyor.

Yaklaşık 1000 m. yükseklikteki etkileyici arkeolojik ve doğal güzelliklere sahip Olba kenti, tiyatro, görkemli su kemeri, anıtsal çeşme binası, manastır ve kentin hemen her yerine dağılan mezar alanları ile dikkati çekiyor. Bu çalışma döneminde Olba'da Roma dönemine tarihlenen tiyatroda ve kült alanlarında kazı çalışmaları, arkeologların denetiminde dikkatle yürütülüyor. Kazılarla, tiyatronun tamamen açığa çıkarılarak bilimsel yayınların yapılması ve yapının koruma önlemlerinin alınması amaçlanıyor. Kazıların sürdürüldüğü bir başka bölüm olan kült alanları ise doktora tez konusu olarak Öğr. Gör. Tuna Akçay (MA) tarafından çalışılıyor.

Öte yandan Olba'da yer alan 5. yüzyıl sonuna tarihlenen manastırın çatı kiremitleri Ebru Yıldırım ve mimari plastik eserleri de Yavuz Yeğin tarafından yüksek lisans tez konuları olarak tamamlanmak üzere. Hazırlanmakta olan tezler ve makalelerle görkemli kalıntılara sahip kent hakkındaki bilgilere yenilere ekleniyor.

Kazılarda çıkan çok sayıda sikke, keramik, cam gibi küçük buluntulardan önemli görülenler, bilim adamları tarafından değerlendirildikten sonra makale olarak yayınlanıyor.

Olba kazı ekibi, aynı zamanda Türkiye'de bir arkeolojik kazının çıkardığı tek süreli, bilimsel yayın olan Seleucia Dergisi'ni hazırlıyor. Prof. Dr. Diane Favro, Prof. Dr. Emel Erten, Okt. Murat Özyıldırım'ın editörlüğünde hazırlanan derginin Mayıs ayında Homer Kitabevi'nden çıkan üçüncü sayısı, bilim dünyası ile buluştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Olba Kentinde 2013 Yılı Kazı Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement