ABDULLAH DOĞAN - Konya Orman Bölge Müdürlüğü Ermenek İşletmesinde çalışan kadın muhafaza memurları, ilçedeki orman varlığını korumak için zorluklara aldırmadan azimle çalışıyor.
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki ormanda görev yapan Demet Kurt ve Sümeyra Tuluk, çalışma azmi ve gayretiyle bölgedeki köylülerin takdirini topluyor.
Göreve 2012'de başlayan Kurt ve Tuluk, ormanda seyreltme ve gençleştirme işlemi yapıyor, orman varlığına yönelik tehditlere karşı devriye gezip kilometrelerce yol katediyor.
Memuriyete Ermenek'te başlayan 29 yaşındaki Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise eğitiminin ardından girdiği KPSS'de aldığı puanla işe başladığını söyledi.
Daha önce mesleğe ilişkin hiçbir hedefinin bulunmadığını anlatan Kurt, "Ormanı çok seviyorum. Göreve başladığımda çok heyecan vardı. Sümeyra ile memleketten tanışıyoruz. İkimizin de aynı yerde çalışıyor olması çok keyifli oldu. Buradaki köylülerimiz de ormanlara kendi evlatları gibi sahip çıkıyor. Bu da işimizi ve görevimizi kolaylaştırıyor." dedi.
Kadın ormancılar köylüleri şaşırtmış
Kadın orman muhafaza memuru olarak işe başladığında çevresinden bazı tepkiler aldığını dile getiren Kurt, mesleğini, bazı zorlukları bulunmasına rağmen severek yaptığını ifade etti.
Göreve atandığında ilk işinin köy muhtarıyla tanışmak olduğunu bildiren Kurt, şöyle konuştu:
"İlk geldiğimizde şefimiz, bizi köy muhtarlarıyla 'kadın ormancılar' diye tanıştırdı. Kahvehanedekilerin hepsi kalktı, şaşkın gözlerle baktı. Zamanla alıştılar. Biz de buna alıştık. Orman köyünde kesim işi vardı. Muhtar, bizi köyün kahvehanesine götürdü. Kahvehanede oturan 80 yaşlarındaki Mehmet amcamız bizi görünce hayretle baktı. Sonra, 'Devlet kadınları iyi ki koruma yapıyor' dedi. Neden diye sorduğumda, 'Eskiden bu işler bu kadar hızlı yapılmazdı. Dilekçeyi sabah bıraktım, öğlen çıkıp geldiniz, hızlısınız' dedi."
Sürekli arazide olduklarını anlatan Kurt, "Yemeğimizi kendimiz yapıyoruz. Sefertasımızla yemeğimizi taşıyoruz. Konya'daki müdürümüz de kadın. Burada fidan işletmesinde de bir kadın arkadaşımız var. Sürekli bir aradayız. 'Kadın ormancı zorlanır' diye bir düşünce var ama biz hiç zorlanmadık. Burada ormancılardan korkuyorlar ama bizi çocukları gibi severler. Hedefim mühendislik okumak. Üniversite sınavına girdim, kazandım ama bir türlü gidemedim." dedi.
"Orman zararlılarıyla mücadelede aktif rol alıyoruz"
İşletmede görev yapan Tuluk ise meslekte 4 yılı geride bıraktığını söyledi.
Ermenek Çamlıca Orman İşletmesinde görev yaptığını kaydeden Tuluk, "Burada iki orman sahamız var. Kesimcileri kontrol ediyoruz ve ağaçların ölçümlerini, nakliyeyle ilgili işlemleri yapıyoruz. Yeni sahalara fidan dikimi yaptırıyoruz. Orman zararlılarıyla mücadelede aktif rol alıyoruz. Gözetleme kulesine çıkıyoruz. Olası yangını ilk haber veren bu yerlerdir. Burada personel var ama ihtiyaten geliyoruz. Yürüyerek geziyoruz." ifadelerini kullandı.
"Toplumdaki ön yargıyı kırmak için savaş veriyorlar"
Konya Orman Koruma Şube Müdürü Saadet Çağlayan Özkaya ise 20 yıldır kurumda çeşitli kademelerde görev aldığını bildirdi.
Son 2 yıldır koruma şube müdürlüğü görevini yürüttüğünü belirten Özkaya, Ermenek İşletmesinde kadın fidanlık şefi ve 2 muhafaza memurunun görev yaptığını vurguladı.
Kadınların çalışma hayatında erkeklere göre daha hassas olduğuna işaret eden Özkaya, "Kadınların mücadele ruhu oldukça fazladır. Toplumdaki ön yargıyı kırmak için savaş verdikleri bir gerçektir. 'Bir kadın bu işi yapamaz' algısını kırmak için ellerinden geleni yapıyor, o işi hakkıyla başarmak için çaba sarf ediyorlar. Bu ormanların 24 saat korunması lazım." diye konuştu.
"Evlatları gibi koruyorlar"
Kurumda kadın muhafaza memuru sayısını az bulduğunu söyleyen Özkaya, şunları kaydetti:
"Görevim ağırlıklı olarak muhafaza memurlarıyla ilgili. Şu anda koruma kontrol ve orman zararlılarıyla mücadele biriminde çalışıyorum. Bölge müdürlüğümüzde 102 orman muhafaza memuru var, bunlardan 2'si kadın. Diğer işletme şefliklerinde de kadın çalışma arkadaşlarımız görev yapıyor. Gayet memnunum arkadaşlarımdan. Daha sorumluluk sahibiler. Kadın, empatiyi daha çok yapar, o yönüyle daha başarılı olduklarını düşünüyorum. Tohumun fidanlıkta yeşerip, araziye dikildiği andan itibaren büyümesi, evladınızı büyütüyormuş gibidir. Bu nedenle daha çok koruma içgüdüsüyle yaklaşırsınız. Kadınların, korumada daha itinalı olduğunu düşünüyorum. Erkek arkadaşlar da bir o kadar özveri gösterir ama kadınlar, ağaçları, fidanları evlatları gibi görür, öyle davranır."
Son Dakika › Güncel › Ormanların 'Kadın Korumaları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?