Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Orta Afrika Cumhuriyeti\'ndeki Olaylar

Başbakan Nzabayaka, Hristiyan Anti balaka ve Müslüman Selaka gruplarını Orta Afrika Cumhuriyeti'ni bölmekle suçladı.

20.05.2014 01:19

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Başbakanı Andre Nzabayaka, Hristiyan Anti-balaka ve Müslüman Seleka gruplarını ülkeyi bölmekle suçladı.

Nzabayaka, başkent Bangui'de düzenlediği basın toplantısında, Anti-balaka ve Seleka'ya işaretle, "Hükümetimiz, kendi çıkarları için ülkenin maslahatlarını hiçe sayarak ayrılıkçı çekişmeler yaratanları şiddetle kınıyor" ifadesini kullandı.

Söz konusu grupları ilk kez doğrudan suçlayan Nzabayaka, "Seleka, Ndele'de düzenlediği kongrede oluşturdukları 'paralel ordunun' başına komutan tayin etti. Buna karşılık Anti-balaka örgütü de başkent Bangui'de benzer bir oluşumun başına komutan atadı. İşte bu şekilde ülkeyi bölüp kaynaklarına el koymaya çalışıyorlar" diye konuştu.

-"Yeni hükümetin kurulmasına az kaldı"-

OAC'de toplumun tüm kesimlerini temsil edecek yeni hükümetin kurulmasına az kaldığını anlatan Nzabayaka, şunları kaydetti:

"Paralel oluşumlara hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğiz. Hükümet, OAC topraklarında barış ve istikrarın vazgeçilmez olduğunu göstermek için mücadele edecek. Afrika öncülüğündeki barış gücü (MISCA) ve Fransız güçlerinin (Sangaris), bu konuda her türlü tedbiri almalarını temenni ediyorum."

Aralık 2012'de başlayan OAC'deki kriz, binlerce insanın ölümüne, yaklaşık bir milyon kişinin yerlerinden olmasına ve 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine yol açtı.

BM Güvenlik Konseyi geçen ay, OAC'ye yaklaşık 12 bin kişilik BM barışgücü birliği gönderme kararı aldı. BM barışgücü birliğinin eylül ortalarında ülkede konuşlanması ve halen OAC'de bulunan Afrika barışgücü birliğinden görevi devralması bekleniyor. - Orta Afrika Cumhuriyeti

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement