Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Avusturya ile Rusya'nın her konuda iç işlerine karışarak 6 yüzyılda yıkılamayan Osmanlı Devleti'ni 6 yılda yıktığını söyledi.
SAÜ İlahyat Fakültesince Hakkı Ekşi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Osmanlı Aslında Nasıl Yıkıldı Konferansı"nda konuşan Sofuoğlu, tarih kitaplarında vurgu sorunu olduğunu öne sürdü.
Sofuoğlu, Osmanlı Devleti'nin Latinceye çevrilen tarih kitaplarında hak ettiği gibi anlatılmadığını ileri sürerek, "Birçok tarih kaynaklarında 6 yüzyıllık imparatorluk sanki 6 yıl kadar var olmuş. Günümüzde bile devletlerarası sorunlar yıllarca müzakere edilerek sonuca varırken, sanki Osmanlı Devleti kısa süre varlığını sürdürmüş gibi anlatılıyor" şeklinde konuştu.
Osmanlı'nın Viyana'da hüsrana uğramasına dikkati çeken Sofuoğlu, "Avusturya ile Rusya, Osmanlı Devleti'yle sürekli savaş halinde olmuştur. Avusturya ile Rusya, müzakere edilen her konuda devletin iç işlerine karışarak 6 yüzyılda yıkılamayan Osmanlı'yı 6 yılda yıkmıştır. '93 Harbi' olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı'nın sonun hazırlamıştır" ifadesini kullandı.
Sofuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Birçok kaynakta Osmanlı Devleti'nin duraklama ve çöküş dönemlerinde büyük devlet adamlarının iktidara gelemediğini, bundan dolayı devletin yönetilemediğini okursunuz. Bu, yaygın bilinen bir yanlıştır. Aynı kitaplarda ticaret yollarının değişmesinin Osmanlı'yı çöküşe hazırladığına sıkça rastlarsınız. Ekonomik olarak Osmanlı Devleti'ne olma sonuçları olduğunu kabul ediyorum fakat günümüzde ticaret yollarının değişmesi ülkemizi çöküşe hazırlar mı?
Osmanlı'daki veraset sisteminin bozulmasını da çöküş için örnek gösterebiliriz. 9 padişahın 6'sı darbeyle tahttan indirildi. 3 padişah da öldürüldü yani cinayete kurban gitti. Bu darbeci anlayış, Osmanlı'nın sonunu getiren en önemli sebeplerden biridir." - Sakarya
Son Dakika › Güncel › 'Osmanlı Aslında Nasıl Yıkıldı Konferansı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?