Osmanlı'nın Bitmeyen Hikâyesi Romanlaştı - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'nın Bitmeyen Hikâyesi Romanlaştı

Osmanlı\'nın Bitmeyen Hikâyesi Romanlaştı

Araştırmacı yazar Gülşen Gazel'in yeni romanı Yazgı/Bitmeyen Hikâye, Serencam Yayınlarından çıktı.

11.11.2013 16:20  Güncelleme: 16:24

Bugüne kadar üzerinde pek durulmamış bir dönemi irdeleyen kitapta, Osmanlı Devleti'nin dağılış sürecine geniş yer veriliyor. Yaşanmış hikâyelerin kurguyla bütünleşmesi ile ortaya çıkan romanda, 18. yüzyıl Osmanlısı, Fransız İhtilali'nin devleti aliyeye yansımaları, Batılılaşma süreci, Padişah 3. Selim'in yenilik hareketleri, bu hareketlere, karşı çıkan geleneksel fikrin temsilcisi çevreler, Kabakçı Mustafa isyanının arka planı, 3. Selim'in tahttan indirilmesi ve katledilmesi detaylarıyla anlatılıyor. Geleneksel duruşa eleştirel bir bakışın yöneltildiği eserde, bugünün Türkiye'sinin temelini oluşturan değerler uğruna beden ödeyen aydınlara vurgu yapılıyor. Bugün çizilen Avrupa ve Ortadoğu haritasının ilk denemelerinin yapıldığı o dönemde Fransa, İngiltere, Rusya üçgeninde hayata geçirilmeye çalışılan Osmanlı topraklarını paylaşma projeleri ile vatansever aydın ve yöneticilerin ülkeyi kurtarma girişimlerine engel olmaya çalışan derin yapılanmaların daha o zamanlarda ülke üzerinde hâkimiyet kurma girişimleri yer alıyor. Sultan 3. Selim ve yenilik hareketlerini yöneten aydın yöneticilerin katledilmesi ile sekteye uğrayan Osmanlı'nın yenilik ve ilerleme sürecinin devletin dağılışını kolaylaştırdığına vurgu yapılıyor. İki dönemde yaşanan farklı hikâyelerin aynı anda anlatıldığı kitapta, iç içe geçen olayların derinlikli bir hayal dünyasında nasıl işlenip yazıya döküldüğüne şahit olacaksınız.

Yaşamı kararan insanların hayata karşı verdiği mücadele ile Osmanlı'nın bitmeyen hikâyesi yenilik hareketlerinin ele alındığı "Yazgı/Bitmeyen Hikâye" okurlarıyla buluştu.

Arka kapak yazısından:

"Bir cinayet… Yaşamı kararan bir akademisyenin yepyeni bir hayata çetrefil yolculuğu… Genç bir doktorun kendi çizemediği yaşamına itirazı… Karanlık işler… Pişmanlıklar… Sevgi ve nefretin iç içe geçtiği kalpler… Geçmişe duyulan özlem… Yaşananlara karşı bilgece duruşlar… Osmanlı'nın bitmeyen hikâyesi ıslahatlar… Padişah Üçüncü Selim'in hazin sonu… Bir mezarın etrafında toplanan hayatlar…

Kısacası birbirine karışan hikâyeler…

Modern roman türünün güçlü örneklerinden biri olmaya aday görünen "Yazgı/Bitmeyen Hikâye"de karmakarışık hayatların aynı düzlemde nasıl birleştiğine şahit olacak, Ömer'in ulaştığı kanıya siz de varacaksınız:

'Umutsuzluğun en yoğun olduğu yerde umut başlıyor!'"

Yazgı/Bitmeyen Hikâye

Gülşen Gazel

Serencam Yayınları

368 sayfa

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Osmanlı'nın Bitmeyen Hikâyesi Romanlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement