Osmanlı İmparatorluğu'nda Haseki Sultanların ve Valide Sultanların devlet yönetimine müdahale ettiklerini, hatta zaman zaman bizzat devleti yönettiklerini görürüz. III. Murad döneminde yaşayan Osmanlı'nın ilk resmi kethüdası Canfeda Hatun da siyasi otoritesi ve haremdeki yetkileri ile haremin 4 güçlü kadınından biri olmayı başardı.
Marmara Üniversitesi Arş. Gör. Ayşenur Karademir, haremin en güçlü kadınının Osmanlı siyasi yaşamına etkisini ve hakkında bilinmeyenleri, 25-26 Mayıs 2015 tarihlerinde III. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu'nda anlatacak.
Cariye kökenli Canfeda Hatun, 16. yüzyıl ortalarında Nurbanu Valide Sultan tarafından Saray-ı Cedide (Topkapı Sarayı) getirildi. III. Murad'ın hareminde kethüdalık seviyesine kadar yükselen Canfeda Hatun, böylece Osmanlı'nın ilk resmi kethüdası olarak tarihe geçti.
Osmanlı'nın hayırsever kadını: Canfeda Hatun
Harem'in bu etkin karakteri Saray-ı Atik'e geçtikten sonra sur içi ve dışında vakıflar kurarak günümüze önemli tarihi miraslar bıraktı. Yaptığı hayır eserleri ile tarihimizin unutulmaz simalarından biri olan Canfedâ Hâtun, harem kethüdası olduktan sonra sarayda çok şöhret kazandı.
Marmara Üniversitesi Arş. Gör. Ayşenur Karademir, dönem kronikleri ve arşiv kaynaklarından ulaştığı bilgileri baz alarak titizlikle hazırladığı Haremin Hanım Kethüdası: Canfeda Hatun ve Vakıfları isimli doktora tezini III. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu sunacak.
Bu yıl İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işbirliğiyle, 25-26 Mayıs 2015 tarihlerinde düzenlenecek III. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu, 2 gün boyunca yerli-yabancı 55 araştırmacı, akademisyen ve tarihçiyi bir araya getirecek.
Bilgi ve iletişim:
Son Dakika › Güncel › Osmanlı'nın İlk Resmi Kethüdası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?