Öym'lerin Kaldırılması - Son Dakika
Güncel

Öym'lerin Kaldırılması

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında görevi sona eren mahkemelerde, ayrıştırılacak dosyalar belirlendi Van'daki 4 özel yetkili mahkemede görülen ve çoğunluğu terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin davalardan oluşan 441 dosya, bundan böyle suçun işlendiği yerler olan Hakkari, Van, Bitlis, Ağrı ve Muş'taki mahkemelerde görülecek.

14.03.2014 11:24

CEMAL AŞAN - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında görevi sona eren mahkemelerde, ayrıştırılacak dosyalar belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan 6526 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Van, Muş, Bitlis, Ağrı ve Hakkari'deki mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili davalara bakan Van özel yetkili 3, 4, 5 ve 6. ağır ceza mahkemeleri kapatıldı.

Görevi sona eren ÖYM'lerde görülen dava dosyalarını ayrıştıran Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 441 dosyayı, suçun işlendiği illerdeki ağır ceza mahkemelerine gönderecek ve soruşturmalar ilgili cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülecek.

Bu kapsamda, savcılıkça yapılan incelemeler sonucunda davası devam eden 441 dosyadan 131'i Van'da, 180'i Hakkari'de, 12'si Van- Erciş'te, 20'si Ağrı- Patnos'ta, 61'i Bitlis'te, 37'si de Muş'ta görülecek.

Özellikle terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik davalar ile terör örgütünün Hakkari merkez, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerindeki askeri üs bölgelerine düzenlediği saldırılar ve saldırıların ardından yakalanan terör örgütü mensupları hakkında açılan davalar da bundan böyle Hakkari Adliyesinde karara bağlanacak.

Bunlar arasında, kamuoyunda geniş yankı uyandıran terör örgütünün önceki yıllarda gerçekleştirdiği ve onlarca askerin şehit olduğu Dağlıca, Gediktepe, Yeşiltaş, Aktütün baskınları ile 9 kişinin hayatını kaybettiği Geçitli saldırısı gibi önemli davalar bulunurken, söz konusu davalardan dolayı Hakkari Adliyesinde oluşacak yoğunluk nedeniyle yeni bir ağır ceza mahkemesi kurulmasının planlandığı belirtildi.

Bu arada, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı Van Adliyesinde, söz konusu mahkemelere ait duruşma salonlarının kapısına, "6526 sayılı yasa gereği mahkememiz kaldırılmıştır. Dosyalar tevzi bürosuna devredileceğinden herhangi bir karar verilmemekte ve duruşmalar yapılmamaktadır" ifadesinin yer aldığı yazılar asıldığı görüldü. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Öym'lerin Kaldırılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement