Geleceğin Hava Aracı Eskişehir'de Tasarlanıyor - Son Dakika
Güncel

Geleceğin Hava Aracı Eskişehir'de Tasarlanıyor

Geleceğin Hava Aracı Eskişehir\'de Tasarlanıyor

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkında tamamen özgün olarak tasarlanan ve gücünü dikey rüzgar tünelindeki hava akımından sağlayan ‘HavPark UFO’ isimli temel hava aracı, dikey iniş kalkış yapabiliyor.

14.06.2017 10:36

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkında tamamen özgün olarak tasarlanan ve gücünü dikey rüzgar tünelindeki hava akımından sağlayan 'HavPark UFO' isimli temel hava aracı, dikey iniş kalkış yapabiliyor. Sürekli havada durabilen ve Türkiye'de ilk olan sistemin, ilerleyen yıllarda hava araçlarında yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı Hangarında çocuklara ilham kaynağı olsun diye yapılan ve dikey bir rüzgar tünelinin üzerindeki hava akımından beslenen hava aracı, dikey kalkış ve iniş yapabiliyor olması dikkat çekiyor. Sürekli ve kararlı şekilde havada durabilen modelin, gelecekte giderek yayılan kanallı fan itkili hava aracı tasarımı ve multikopter tasarımları için model olması bekleniyor. Hava aracının beslendiği dikey rüzgar tüneli, Havacılık Parkı Hangarında kullanılmak üzere yaklaşık bir ay gibi bir sürede geliştirildi. Tüneli daha efektif hale getirmek için üzerinde düşünülerek en uygun model araştırmalarına başlandı. Sonsuz döngülü HavPark UFO isimli hava aracı, dikey iniş kalkış yapabiliyor. Havacılık parkı çalışanları havada uzun süre kararlı şekilde kalabilen modelleri daha da geliştirmeyi hedefliyor.

"Temel amacımız havada kararlı şekilde en uzun süre tutunabilen araç tasarımı"

HavPark UFO ile ilgili bilgi veren Uçak Mühendisi Durmuş, "Havacılık Parkında görev almaya başladığımda burada çocuklara yönelik bilim iletişimi yapmak için basit olması, merak uyandırması ve şaşırtıcı olması ilkeleri doğrultusunda problem çözmeye ve geleceğin hava araçlarını tasarlamaya yönelik eğitsel programlar ve deney düzenekleri üzerine araştırmalar yaptık. Bu doğrultuda dikey bir rüzgar tüneli tasarlayıp ürettik. Dikey rüzgar tünelini daha efektif hale getirmek için üzerinde düşünerek en uygun model olan sonsuz döngülü 'HavPark UFO' ismini verdiğimiz hava aracı tasarımını yaptık. Temel amacımız burada çocuklara verdiğimiz basit malzemelerle havada en fazla sürede ve kararlı şekilde tutunabilen hava aracı tasarımları yapmaktı" dedi. Çocuklara yönelik gerçekleştirilecek deney atölyelerinde çocuklar, kendilerine verilen malzemeleri kullanarak en uzun süre havada tutunacak hava aracını tasarlamaya çalışacaklar" diye belirtti.

"Geleceğin Eğitim Modeli: Bilim İletişimi ve STEM Eğitimi"

Havacılık Parkının temel misyonlarından biri eğitsel programlar geliştirerek bilim iletişimi yapmak olduğunu belirten Durmuş, "Ülkemizde de milli eğitim müfredatına giren STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) yani bilim,teknoloji, mühendislik ve matematik temelli bir eğitim modelini giderek yaygınlaştırmak ve ezberci eğitim modelini yenerek çocukların problem çözme ve tasarım yönlerinin de gelişmesini sağlamayı hedeflemektedir. Havacılık Parkı hangarında kurulan düzenekler ve yapılan deney etkinlikleri çocuklara havacılık sevgisini kazandırmanın yanı sıra havacılık parkı ziyaretçilerinin de yaşayarak, birebir etkileşim kurarak şeyler nasıl uçarın cevabını bulmaları ve bunun arkasında yatan temel bilimsel yasaları uygulamalı şekilde öğrenmeleri hedeflenmektedir" dedi.

"Türkiye'de ve dünyada ilk sonsuz döngülü model hava aracı"

Tasarımlarının tamamen kendilerine ait olduğunu dile getiren Seyhun Durmuş, "HavPark UFO hava aracı orijinal ve tamamen özgün olup tasarımı bize aittir. Bildiğimiz kadarıyla, Türkiye'de ve dünyada dikey rüzgar tüneli üzerinde sonsuz döngülü şekilde havada tutunabilen hava aracına ilk model örnek teşkil etmektedir. Gelecekte çoğu hava araç konseptleri ağırlıklı olarak dikey iniş-kalkış yapabilen araçlara yönelik olacaktır. Bu amaçla, bu konseptte model hava aracı geliştirmek bu tür problemleri çözmeye yönelik önemli bir başlangıç aşamasıdır aslında. Burada temel örnek olan drone'lar ve F-35 savaş uçağı örneği var. F-35'in temel artılarından birisi dikey iniş kalkış yapabilmesidir. Dikey kalkış ve iniş özelliği zorlu pistlerde ve arazide çok önemli avantajlar sağlar. Model hava aracı, dikey tünel hava beslemeye başladığından kendisi kararlı bir şekilde havalanıyor; tünelin gücü kesildiğinde de kendisi stabil bir şekilde yere inebiliyor. Temel hava aracı; köpük tabaklara verilen pal açısıyla pervane niteliğine bürünüyor ve ortada yer alan su şişesi de ağırlık merkezi işlevini görerek hover konumundaki helikopter veya drone mantığıyla eş güdümlü bir model hava aracı konsepti oluşturuyor" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Geleceğin Hava Aracı Eskişehir'de Tasarlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement