Keçi İnadıyla Çalıştı Keçi Sütüyle Başardı - Son Dakika
Güncel

Keçi İnadıyla Çalıştı Keçi Sütüyle Başardı

Keçi İnadıyla Çalıştı Keçi Sütüyle Başardı

Başarılı girişimci Funda Özer Baltalı, evini ve teknesini satarak girdiği sektörle bugün Türkiye’nin ve dünyanın aranan markasını oluşturarak ihracatın yıldızı oldu.

11.05.2014 09:44

Başarılı girişimci Funda Özer Baltalı, evini ve teknesini satarak girdiği sektörle bugün Türkiye'nin ve dünyanın aranan markasını oluşturarak ihracatın yıldızı oldu. Erkek egemen bir sektöre adımını ilk attığında, erkek meslektaşlarının 'Kadındır hevesi geçer, 3 güne kalmaz vazgeçer' dediklerini belirten Baltalı, bugün Türkiye'nin en başarılı ihracatçısı ödülünün sahibi oldu. Aldığı ödülün kendisine çok büyük sorumluluk getirdiğini belirten Baltalı, "2014'te sütün kalbi olan ve Türkiye'nin ithalat yaptığı Hollanda, Fransa ve İsviçre'ye kendi markamla ihracat yapacağım. Bu üç ülkenin raflarında markamı görürsem işte o zaman kendimi başarılı sayacağım" dedi.

Funda Özer Baltalı, sadece sütü değil Anadolu'da kaybolmaya yüz tutmuş bir sektöre yeniden hayat vererek ülkesinde fark oluşturan bir kadın oldu. Funda Özer Baltalı, sıfır noktasından başladı, inat etti, evini ve teknesini satarak hiç bilmediği bir sektöre ilk adımını attı. Bugün Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesindeki marketlerin raflarında üzerinde 'Yüzde 100 keçi peyniri ve sütü' yazan, içinde hiçbir katkı maddesi kullanılmayan Baltalı imzasıyla bir marka oluşturdu. Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük keçi çiftliğini Seferihisar'da kuran Baltalı, Amerika'dan Filipinlere, Çin'den Rusya'ya kadar birçok ülkeden yoğun teklif alıyor. Baltalı, bugün 2013 İhracatın Yıldızları Kişisel Başarı Ödülü'nün sahibi oldu. Başarı öyküsünün girişimci olmak isteyen tüm kadınlara ilham vermesini dileyen Baltalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben hayatımı değiştiren yatırımı 45 yaşımda yaptım. Yatırımcı olmak demek üniversiteyi bitirip girişimci olmak, hemen bir şeyler girişmek demek değildir. Genç arkadaşlarımıza çok telaşa kapılmadan yavaş yavaş, emin adımlarla girişimde bulunmalarını tavsiye ediyorum. Umarım benim hikayem herkese ilham verir."

Başarı basamaklarını adım adım tırmanan İzmirli girişimci, başarısını karşısına çıkan engelleri anne sabrı ve kadın özeni göstererek yenmesine borçlu olduğunu belirtti.

Türkiye'de kaybolmaya yüz tutan keçi sektörünü hem para kazanılabilir hem de bulunabilir kılmak için emek harcadığını belirten Baltalı, bugünkü konumuna gelmesinde doğru bir ekiple çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

"10 HARCARKEN 1 HARCADIM"

Keçi sütü ve peynirini 365 gün raflarda bulunabilir kıldığını söyleyen Baltalı, sözlerine şöyle devam etti: "Bir dramatikliği vurgulamak istemiyorum ama bütün kaynaklarımı bu iş için seferber ettim. Evimi ve teknemi sattım. Yatırım yaparken elinizdeki bütün kaynağı yatırıma aktarmak istiyorsunuz. 10 harcarken 1 harcıyorsunuz. Çok somut bir örnek verebilirim; ben bu işe girmeden önce lüks segmentte bir arabam ve isteğime tahsis edilmiş iki şoförüm vardı. Şu anda ben şirkette hangi araba varsa buna arazi araçları da dahil onu kullanıyorum. Arazi araçlarıyla da sonuçta bir yerden herhangi bir yere gidebiliyorum. Bundan da hiçbir rahatsızlık duymuyorum. Çünkü bir araba sizi bir yerden bir yere mutlaka günün sonunda götürüyor, ne kadar lüks segmentte olduğuna bakılmaksızın. Açıkçası şu aşamada daha iyi bir makine alabilecek durumdayken kendime pahalı bir araba almayı tercih etmiyorum, etmem de."

"YATIRIMIMI TAM 45 YAŞIMDA YAPTIM"

Girişimci olmanın yaşının olmadığını ve ilk yatırımını 35, hayatını değiştiren ikinci yatırımını da 45 yaşında yaptığını anlatan Baltalı, şunları söyledi: "Yatırımcı olmak demek üniversiteyi bitirip girişimci olmak, hemen bir şeyler girişmek demek değildir. Genç arkadaşlarımıza çok telaşa kapılmadan yavaş yavaş yapmalarını tavsiye ediyorum."

HER GÜN İSTANBUL'DAN İZMİR'E İŞE GİDİYOR

İstanbul'dan her gün çıkarak İzmir'e işe giden Baltalı, bunun bir zorluk olarak algılanmasına karşı olduğunu belirterek, yolculuğunda her gün farklı insanlar tanıdığını ve bu sayede sosyal ve bambaşka bir hayata entegre olma fırsatı bulduğunu söyledi.

Girişimci olmak isteyen kadınların çok fazla desteklenmediğini ve bu yüzden en büyük motivasyonun kişinin kendisinden geleceğini aktaran Baltalı, şöyle konuştu: "Kadın girişimcinin desteklenmesi denilince hep evde börek yapan, dantel yapan, pazarda satış yapan kadınların mikro kredilerle desteklenmesi anlaşılmaktadır. Halbuki Türkiye'nin ihtiyacı olan şey, kadın girişimcilerin daha büyük desteklerle teşvik edilmesidir. Bundan da öte girişimcilikte kişinin en büyük motivasyonu kendisinden ve ailesinden geliyor. Uygun şartlar oluştuğunda ve gerekli inanç varsa herkes girişimci olabilir."

"KADINDIR HEVESİ GEÇER, DEDİLER"

Erkek egemen bir sektörde olmasına rağmen karşısına çıkan zorlukları aştığını ifade eden Baltalı, sözlerine şöyle devam etti: "Kadın olmanın zorluklarını yaşadığımı söyleyemem. Ama ben bu yatırımı ilk yaptığım zaman erkek meslektaşlarımın bir çoğunda, 'Kadındır hevesi geçer, 3 güne kalmaz zaten vazgeçer' gibi bir yaklaşım oldu. Ancak bunlar beni daha da çok motive etti. Aslında Türkiye'de çalışan bir kadın olarak, kadına çok büyük bir saygı gösterildiğini görüyorum. Yaptığınız işe de size de saygı gösteriyorlar. Hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyorum. Bunun tabi ki sizin çizdiğiniz profille de ilgili olduğunu düşünüyorum. Ama onun ötesinde tabi ki erkek egemen bir sektördeyim. Umuyorum ki benim öyküm hem kadınlara hem de başkalarına birazcık ilham verir ve hoş bir hikayeleri olur."

"SÜTÜN KALBİ OLAN ÜÇ ÜLKEYE İHRACAT YAPACAĞIM"

Baltalı, 2013 ihracatın yıldızlarında kişisel başarı ödülünü almanın gururunu yaşadığını ancak aldığı ödülün hakkını vermek için bu yıl ihracatında çığır açacağını dile getirdi. Bu ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu anlatan Baltalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü çalışmalarınızın birileri tarafından görülerek takdir edilmesi ve ödülle taçlandırılması çok keyifli ama fazlasıyla da sorumluluk getiriyor insana. Bu yüzden şimdi bu ödülün hakkını vermek için çok iyi bir şey yapmalıyım ki bana bu ödülü veren jüri üyeleri, 'Evet bu ödül boşa gitmemiş' desin. Hedefim, 2014 sonu geldiğinde sütün kalbi sayılan 3 ülkeye kendi peynirimi ve sütlerimi satacağım. Türkiye'nin ithalat yapmış olduğu Hollanda, Fransa ve İsviçre'ye kendi markamla ihracat yapacağım. O ülkelerin raflarında ürünümü görürsem işte o zaman kendimi başarılı sayacağım. Bana ihracatta bu ödülü veren insanlara 'Evet ben bunu başardım' diyeceğim."

AMERİKA'YA İHRACAT MÜJDESİ

Amerika'ya ihracat yapacakları müjdesini veren ve birçok ülkeden ısrarla talep aldıklarını belirten Baltalı, şunları söyledi: "Şu aşamada Kıbrıs, Kuveyt ve Azerbaycan'a düzenli ihracat yapıyoruz. Birçok ülkeden Filipinler'den, Kore'den, Çin ve Rusya'dan pek çok talep var. Ancak keçi sütü bizimle birlikte 365 gün bulunabilir ve raflara konulabilir hale geldi. Dolayısıyla iç piyasayı ihmal etmeden ihracat yapıyoruz. İç piyasa ve ihracat dengesini korumaya çalışıyoruz. Birinden ötekine daha çok ağırlık vererek, iç piyasadaki ürünü bulunmaz hale getirmek istemiyoruz. Amerika ihracatımız kurulduğumuz ilk günden beri gündemde. Fakat Amerika çok büyük bir pazar ve talep edilen rakamlar çok büyük miktarda. Dolayısıyla ben bir işe girerken bunun hakkını vererek yapabileceğime inandığım gün yapıyorum." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Keçi İnadıyla Çalıştı Keçi Sütüyle Başardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement