Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sertaj Aziz'in Yeni Delhi'ye yapacağı ziyaret sırasında Keşmirli ayrılıkçı liderler ile bir araya gelmesinin uygun olmadığını Pakistan tarafına ilettiklerini söyledi.
Swarup, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada 24 Ağustos günü Yeni Delhi'de iki ülke arasında yapılacak güvenlik toplantısında görüşülecek konu başlıklarının 18 Ağustos'ta Pakistan tarafına bildirildiğini ifade etti.
Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı olan ve aynı zamanda fiili olarak dışişleri bakanlığı görevini yürüten Sertaj Aziz'in toplantı öncesi Yeni Delhi'de Keşmirli ayrılıkçı liderler ile bir araya gelme planına da değinen Swarup, "Hindistan, Sayın Sertaj Aziz'in Hürriyet Konferansı liderleri ile bir araya gelmesinin uygun olmayacağı şeklindeki tavsiyesini Pakistan'a bildirmiştir. Böyle bir toplantı Ufa'da ortaya konan iyi niyete ve birlikte çalışma ruhuna aykırıdır" ifadesini kullandı.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gazi Halilullah, dünkü haftalık mutat basın toplantısında yaptığı açıklamada Pakistan'ın Yeni Delhi Büyükelçiliği tarafından Sertaj Aziz onuruna 23 Ağustos akşamı verilecek resepsiyona davet edilen Keşmirli ayrılıkçı liderlerin Aziz ile görüşeceğini dile getirmişti.
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçtiğimiz ay Rusya'nın Ufa kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi sırasında görüşmüş ve iki ülke üst düzey güvenlik yetkililerinin Yeni Delhi'de bir araya gelerek, sorunların masaya yatırıp görüşülmesi konusunda karar almıştı.
Rusya'nın Ufa kentinde yapılan toplantının ardından iki ülke arasındaki tartışmalı bölge Keşmir'de sınır çatışmaları artmış ve her iki tarafta da sivil kayıplar yaşanmıştı. Hindistan'ın, Pakistan sınırı yakınlarındaki Gurdaspur kentinde militanların düzenlediği saldırıda 10 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, Hint makamları saldırganların Pakistan tarafından sızdığını öne sürerek Pakistan'ı suçlamıştı.
Pakistan ise Hindistan'ı Belucistan bölgesindeki ayrılıkçı militanları desteklemekle suçlarken, Keşmir'de müslüman halka destek veriyor.
Son Dakika › Güncel › Pakistan ve Hindistan Arasında Yapılacak Toplantı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.