Denizli'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ve Malzeme ile Metalürji Mühendisliği Bölümleri işbirliğiyle nano teknoloji kullanılarak yanmayan, yağ, kir ve su tutmayan kumaş üretecek.
PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Onar, 7 yıl önce Türkiye'de ilk olarak sol-jel teknolojisini kullanarak nanosol kaplamalar ile tekstil malzemelerine çok fonksiyonlu özellikler kazandırılması yönünde çalışmalar başlattıklarını söyledi. Çok fonksiyonlu tekstillerin, tekstil endüstrisindeki değişimlerle birlikte önem kazandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Onar, "Sol-jel teknoloji, tekstil işletmesine kolaylıkla uygulanabilen bir yönteme sahiptir. Bu teknolojiyle, nano boyutta kaplanan filmlerle tekstil materyaline pek çok özellik tek bir proses ile kazandırılabilmekte ve böylece ilave fonksiyonel özellikler verilerek çok yönlü bir tekstil materyalinin üretimi sağlanabilmektedir. Sol-jel yöntemi ile kumaşlara su, kir, yağ iticilik, antimikrobiyallik, güç tutuşurluk, UV koruyuculuk gibi çok fonksiyonel özellikler kazandırmak, özellikle döşemelikler, perdeler ve masa örtüleri gibi ev tekstil ürünlerinde, sporcu kıyafetleri ve askeri tekstiller gibi teknik ürünlerde kullanım alanı bulacaktır. Bununla birlikte sol-jel yöntemi ile kumaşların kullanım performansı da artırılabilecektir" dedi.
ÇEVRE DOSTU
Yrd. Doç. Dr. Nurhan Onar, sol-jel yöntemi sayesinde daha az kimyasal madde kullanarak daha fonksiyonel ve daha yüksek performansa sahip kumaşların üretilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Onar, "Ayrıca çevreye, insan sağlığına zararlı olan flor içeren su iticilik maddeleri ve halojenleri içeren güç tutuşurluk maddeleri yerine alternatif sol-jel kaplama maddelerinin üretilmesi ve tekstil materyaline kaplanması çevre dostu uygulamalar açısından önem taşımaktadır. Böylece bu zararlı maddelerin az kullanılması veya hiç kullanılmaması ile çevre yükü azalacak ve insan sağlığına zararlı etkiler ortadan kaldırılabilecektir" diye konuştu.
5 AYRI PROJE
Yedi yıldır yapılan çalışmalar kapsamında, beş ayrı proje yeralıyor. Sol-jel yöntemi kullanılacak projeler şöyle:
'Su itici ve güç tutuşur çok fonksiyonlu organik-inorganik hibrid tekstil kaplamalarının üretilmesi', 'Nano boyutlu çapraz bağlayıcı ürün eldesi ve kumaşa aplikasyonu', 'Multifonksiyonel tekstil materyallerinin üretimi ve karakterizasyonu' ile 'Tekstil materyallerinin elektriksel, manyetik ve mikrodalga özelliklerinin modifikasyonu ile görünmezlik özelliği kazandırılması.' - Denizli
Son Dakika › Güncel › Pamukkale Üniversitesi, Nano Teknolojik Kumaş Üretecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?