Parlayan Güneş" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Parlayan Güneş" Konferansı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye'de nüfusun 12,29'unu engellilerin oluşturduğunu belirterek, "Bakanlığımıza bağlı 86 bakım ve rehabilitasyon merkezinde 7 bine yakın engelliye bakım hizmeti veriyoruz.

25.12.2015 16:57

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye'de nüfusun 12,29'unu engellilerin oluşturduğunu belirterek, "Bakanlığımıza bağlı 86 bakım ve rehabilitasyon merkezinde 7 bine yakın engelliye bakım hizmeti veriyoruz. Ayrıca ödemesini yaptığımız özel sektör tarafından işletilen 152 bakım merkezinde bakımı yapılan 11 bine yakın engellimiz var" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ve Lübnan merkezli Amal Kurumu tarafından engellilerin durumunu ele alan "Parlayan Güneş" başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Çiftçi, engellilerin "alemin özü" olduklarını ifade ederek, Kur'an-ı Kerim'de, hem Fetih hem de Nur surelerinde "köre güçlük yoktur, topala güçlük yoktur, hastaya güçlük yoktur" denildiğini anlattı.

Allah'ın farklı suretlerde, şekillerde yarattığı engellilerin "alemin özü" olduğunu ve içlerinde nasıl bir cevher taşıdıklarını anlayabilmek için onların dünyasına girilmesi gerektiğini dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"Bu dünyaya girmeden, biz aciz kullar olarak sadece insanların dış görünüşleriyle veya yaratılış biçimleriyle değerlendirecek olursak emin olun çok şey kaybederiz. Çünkü aklımız, Allah'ın insanları hangi hikmetle, hangi mucize için yarattığını idrak edebilecek kadar kuvvetli değil. Bize o kadar yetki verilmemiştir. Biz acizane bu insanlarımızı çok kısır kanunlarla veya benzer şeylerle kısıtlamaya, tanımlamaya çalışıyoruz. Halbuki en güzel tanımı Rabbimiz yapmıştır. Onları yaratma sebebi bellidir. Hikmeti bellidir. Dolayısıyla bu hikmetin dışında onları değişik kanunlarla veya belirli mevzuatlarla çerçeveler altına almak bence onlara yapılan en büyük zulümdür."

"Engellilik evrensel bir konu"

Engelliliğin, toplumu ilgilendiren bir alan olduğunu ve artık evrensel bir konu haline geldiğini belirten Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde nüfusun 12,29'unu engelliler oluşturuyor ve bu yaklaşık 8,5 milyona tekabül ediyor. 2009 yılında BM İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladık. Engelliliğin sebebi, niteliği, vesilesi ne olursa olsun engelli kişiler de engelli olmayan kişiler de aynı temel haklara sahiptir. Bu hakların başında ve hepsinden önce insan olma, insan onuruna yaraşır bir yaşama hakkı gelir. Herkesin onurlu bir yaşama hakkı olduğuna göre, bu çerçevede engelli kişilerin, toplumsal yaşamın her alanında tam ve etkin katılımı, uygun sosyal destekler sağlanarak karar alma mekanizmalarında yer almaları sağlanmalıdır."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, engellilerin istihdamda önemli oranda artış sağladığını ifade ederek, iş verenlere sağlanan teşviklerin artırıldığını, engelli çalışanlara vergi indirimleri sağlandığını anlattı.

Engelli bireylerin kamuda memur olabilmeleri için durumlarına uygun özel düzenlemelerin yapıldığı ayrı bir sınav sistemi geliştirildiğini ve bu şekilde 42 bini aşkın engellinin memur olarak atandığını aktaran Çiftçi, ayrıca engelli bireylere yönelik farklı istihdam modellerinin uygulanmaya başlandığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı 86 bakım ve rehabilitasyon merkezinde 7 bine yakın engelliye bakım hizmeti verildiğini dile getiren Çiftçi, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca ödemesini yaptığımız özel sektör tarafından işletilen 152 bakım merkezinde bakımı yapılan 11 bine yakın engellimiz var. Özellikle Türkiye'de son yıllarda toplumla bütünleşmesine imkan sağlayacak toplum temelli bakım modeli çerçevesinde, yeni uygulamalar geliştirilmeye başlanmış ve engelli bireylerin bir apartman dairesinde ya da müstakil bir evde komşularıyla mahalle ortamında hayatlarını sürdürdükleri adına 'Umut Evleri' verdiğimiz bir uygulama modeli geliştirilmiştir. Geçen sene başlattığımız proje çerçevesinde 101 ev yapılmış ve bu evler mahalle ortamında bulunmakta. Ayrıca engelli bireylerin ikametgahında, yakınlarının yanında bakımları sağlanması durumunda devlet tarafından her ay belirli bir ücret ödenmektedir. 2015 Ağustos itibariyle 470 bin kişiye 4 milyon lira civarında bu bakım için ödeme yapılmıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Parlayan Güneş' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement