Prof. Dr. Çetin: Dünyanın Ekolojik Dengesi Tehdit Altında - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Çetin: Dünyanın Ekolojik Dengesi Tehdit Altında

Prof. Dr. Çetin: Dünyanın Ekolojik Dengesi Tehdit Altında

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, dünyanın biyoritminin hızla bozulduğunu söyledi.

18.12.2015 11:09

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, dünyanın biyoritminin hızla bozulduğunu söyledi. Prof.Dr. Çetin, besin zincirinde kayıpların meydana geldiğini, yabani hayvanların birer birer yok olduğunu belirterek, "Dünyanın ekolojik dengesi tehdit altında" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, 35 yıldır yaptığı ekolojik araştırma ve incelemelere göre dünyadaki ortalama yüzey sıcaklık değerlerinin arttığını açıkladı. 2011-2015 yıllarını en sıcak 5 yıllık dönem olarak niteleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2013 raporuna göre, küresel iklim değişiminden yüzde 95 insanoğlu sorumlu. İnsanoğlu sadece kendisi için değil gezegen için kıyameti başlattı. Yılda yaklaşık 30 bin tür yok oluyor, yani saat başı 3 tür. Son 20 yılda yok olan canlı türleri önceki son 100 yılda yok olan tür sayısına eşit. Ekolojik değişim, dünyanın ekolojik dengesini altüst ediyor. Dünyanın ekolojik dengesi tehdit altında" dedi.

OZON TABAKASI UNUTULDU

Dünya yaşam sisteminin en önemli parçalarından birinin de ozon tabakası olduğunu ifade eden Prof.Dr. Çetin, ozon tabakasındaki deliğin son yıllarda uluslararası arenada pek gündeme getirilmediğini söyledi. Doğada yaşanan garipliklerin en önemli sebeplerinden birinin de ozon tabakasındaki delik olduğunu savunan Prof.Dr. Çetin, "Ozon tabakası güneşten gelen zararlı mor ötesi ışınların çoğunu emerek dünyaya ulaşmalarını önler olmasaydı dünyada bildiğimiz anlamda bir yaşam olmazdı. Çiçeklenme gibi mevsimsel fizyolojik olaylar bu mekanizma ile kontrol edilir. Bitkilerin hormonel yapıları da bu mekanizmalarda ikincil rol üstlenir. Hormonlar ise doğrudan çevresel sıcaklık ve bitkinin genetik yapısı ile kontrol edilir. Bu çevresel etkilerin neticesinde bitkilerin biyolojik saati hızla bozuluyor. Korkum şu ki meyve ağaçlarından ürün almamız bile yakın zamanda hayal olacak. Diğer korkum ise yabani bitkilerin de aynı şekilde etkilenmesi, çiçek ve meyve oluşturamaması nedeniyle üreyememesi sonucunda, besin zincirinde kırıklar meydana gelecek. Besin zinciri içerisinde bitkilerle beslenen yabani hayvanlar ve ardından zincirin diğer tüm halkaları birer birer yok olacak. Bunun anlamı dünya ekosisteminin tamamen çökmesi yani insanlar dahil tüm canlıların yok olmasıdır. Neticede insanoğlu büyük bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Çetin: Dünyanın Ekolojik Dengesi Tehdit Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement