Gündoğdu: Marmara Depremi, Türkiye'nin Bölünmesine Yol Açabilir - Son Dakika
Güncel

Gündoğdu: Marmara Depremi, Türkiye'nin Bölünmesine Yol Açabilir

Gündoğdu: Marmara Depremi, Türkiye\'nin Bölünmesine Yol Açabilir

Yrd. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, hazırlıksız yakalanılması halinde olası Marmara Depremi'nin Türkiye'nin bölünmesine bile yol açabileceğini söyledi.

17.08.2016 10:17  Güncelleme: 11:53

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'nin 50-100 bin kişinin yaşamını yitireceği olası Marmara Depremi'nin çok büyük sorunlara yol açabileceğini, ülkenin bölünmesine bile neden olabileceğini anlattı.

"4-5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLER NORMAL SAYILMALI"

Marmara Depremi'nin 17'nci yıldönümü nedeniyle Avcılar Belediyesi ile CHP İl Başkanlığı panel düzenledi. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ve uzmanların katıldığı panelde konuşan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi, 24'üncü dönem CHP milletvekili Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, Türkiye'nin yüzde 70'lik bölümünün bir veya ikinci derece deprem kuşakları üzerinde olduğunu her hafta 4 veya 5 büyüklüğündeki depremlerin olağan sayılması gerektiğini söyledi.

"ONARIM VE YENİLEME ÇALIŞMALARI ÇOK AĞIR YAPILIYOR"

Prof. Dr. Eyidoğan, Marmara Depremi Yeniden Yapılandırma Projesi kapsamında İstanbul'daki kamu binalarının depreme hazırlanması için oluşturulan İSMEP için 2006 yılından bu yana 4 farklı bankadan 1.3 milyar euro tutarında kredi alındığını hatırlattı. Prof.Dr. Eyidoğan, buna karşılık güçlendirme, onarım ve yenilenme çalışmalarının çok ağır yapıldığını çok sayıda hastane ve kamu binasının olduğu gibi beklediğini 4.3 milyar TL'lik bu paradan halen 2.2 milyar TL'nin bulunduğunu belirtti.

"DEPREM TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMESİNE YOL AÇABİLİR"

Yrd. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu da, aynı zamanda kültür ve yaşam düzeyini yükselten örnek gösterilebilecek 'Kentsel Dönüşüm' projesi bulunmadığını ifade ederken, hazırlıksız yakalanılması halinde olası Marmara Depremi'nin Türkiye'nin bölünmesine bile yol açabileceğini söyledi.

"ALTINDAN ZOR KALKABİLECEĞİMİZ BİR PROBLEMDİR"

Yrd. Doç.Dr. Gündoğdu şöyle devam etti: "Afaki gibi görünüyor ama. Siz 15 Temmuz'u düşünün. Hemen arkasından bu beklenen deprem olsaydı. Bütün bunları düşündüğümüzde hayal gücümüz önemli bir şey ama 15 Temmuz'da nelerle karşılaştığımızı son derece iyi biliyorsunuz. Bunun arkasında 50, 60, 100 bin kişinin kayıpla uğraşan bir fay tüm Marmara Bölgesi'ni etkiler. Altından zor kalkacağımız bir problemdir. Her şeyden daha zor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gündoğdu: Marmara Depremi, Türkiye'nin Bölünmesine Yol Açabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement