Reyhanlı Patlamasında İhmali Olduğu İddia Edilen Polislerin Yargılamasına Devam Edildi - Son Dakika
Güncel

Reyhanlı Patlamasında İhmali Olduğu İddia Edilen Polislerin Yargılamasına Devam Edildi

Reyhanlı Patlamasında İhmali Olduğu İddia Edilen Polislerin Yargılamasına Devam Edildi

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 5'i çocuk 52 kişinin öldüğü patlamada ihmali oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan dönemin Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Nevzat Eşit ve yardımcısı Eyüp Karaçoban ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk'in yargılandığı davanın 3'üncü duruşması bugün yapıldı.

14.01.2016 17:41

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 5'i çocuk 52 kişinin öldüğü patlamada ihmali oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan dönemin Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Nevzat Eşit ve yardımcısı Eyüp Karaçoban ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk'in yargılandığı davanın 3'üncü duruşması bugün yapıldı. Patlamada ölenlerin bazı yakınlarının müdahil olma isteği, mahkemece kabul edildi.

Ankara Gar Meydanı'ndaki patlamaya kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı saldırısı olarak anılan 11 Mayıs 2013'teki patlamayla ilgili açılan davada 9'u tutuklu 33 kişinin yargılanması sürerken; olayda ihmalleri oldukları iddia edilen emniyet mensupları hakkında da uzun süren müfettiş incelemelerinin ardından dava açıldı.

Ragıp Kılıç'ın 'Gelen istihbari bilgiye ilişkin gerekli takip ve koordinasyonu sağlamayıp Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü'nün konudan haberdar edilmesi ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda talimatının bulunmadığı'; Nevzat Eşit ve Eyüp Karaçoban'ın 'Gelen istihbari bilgiye ilişkin olarak ani gelişen olaylarla ilgili çalışmalar yapmayıp koordinasyonu sağlamadıkları', Murat Berk'in ise 'Evrak Asayiş Büro Amirliği'nde Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) sorumlusu olacak 7 gün 24 saat esasına göre personel görevlendirmeyip iş bölümü yapmadığı' iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi istendiği davanın bugünkü duruşmasında, sadece TEM Müdür Yardımcısı Eyüp Karaçoban hazır bulundu.

PATLAMADA ÖLENLERİN YAKINLARI MÜDAHİL OLDU

Hatay 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra görülen duruşmaya patlamada ölenlerden bazılarının yakınları müdahil olarak katıldı. Patlama öncesi gelen istihbaratla ilgili çalışmalar yapmayıp koordinasyon sağlamadığı iddia edilen Karaçoban savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Ölenlerin yakınları ise davaya müdahil olmak istediklerini beyan etti. Mahkeme hakimi, yakınların davaya müdahil olmasını kabul ederken, eksiklerin giderilmesine karar verip için duruşmayı erteledi.

-------------KUTU 1-----------

MİT'in ihbarı 9 saat 41 dakika sonra görüldü

4 Emniyet mensubunun yargılandığı davanın iddianamesine göre patlamadan önce Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'ne çok sayıda ihbar ve bilgi geldi. Bu ihbarlardan birinde Hatay MİT Müdürlüğü, patlamadan 1 gün önce 10 Mayıs 2013 Cuma günü saat 19.35'te Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'ne belge gönderdi. Türkiye'ye yönelik bir bombalı eylem yapılacağı, eylemde ise 06 AH 6072 ile 31 ARS 83 plakalı bomba yüklü minibüslerin kullanılacağı, eylemin planlayıcısı ile eylemi gerçekleştirecek muhtemel kişilerin isimlerinin yer aldığı 'Suriye/Eylem ihbarı' konulu belgeyi Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, TEM ile İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne havale ederken, aynı gün saat 20.20'de de Polnet üzerinden EBYS ile ilçe emniyet müdürlüklerine ve ilgili birimlere gönderildi. Hayati önem taşıyan MİT'in çok önemli bu ihbar belgesi Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde 11 Mayıs 2013'te saat 23.02'de, yani patlamanın üzerinden 9 saat 41 dakika geçtikten sonra açılıp Emniyet Müdürü Murat Berk'e sevk edildi. MİT'in bu belgesinde yer alan en acı detay ise, ihbar yazısında belirtilen 06 AH 6072 ile 31 ARS 83 plakalı araçların 52 kişinin öldüğü 155 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıda kullanılmasıydı.

-------------KUTU 2-----------

Telefonla bilgi verilebilirdi

3 yıla kadar hapsi istenenlerden dönemin Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk davanın ilk duruşmasında suçlamaları kabul etmeyerek kendisini şöyle savunmuştu:

"Bizim bu konulardaki tek iletişim aracımız EBYS değildir. Mesai saati dışında aciliyeti olan günlü evraklar 24 saat esasına göre çalışan haber merkezine faks, telefon veya anons edilerek 'Önemli bir evrak var açın bakın' diye bildirilir. Bunun üzerine de ilgili görevli gelir ve gereğini yapar. Ancak olayın olduğu dönemde bize bu şekilde herhangi bir bilgi, talimat herhangi bir iletişim kanalıyla gelmedi. Olayda herhangi bir ihmalim veya görevi kötüye kullanmam söz konusu değildir."

-------------KUTU 3-----------

Bomba yükle araçlar Harbiye'de

Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen 9'u tutuklu 1'i firari 33 sanıklı Reyhanlı patlamasının iddianamesinde ise ilginç detaylar yer alıyor. Adana ve Hatay'da durdurulan MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman tarafından hazırlanan iddianameye göre patlamadan 3 gün önce 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü 155 Polis İmdat telefonu yerine İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'nü arayan bir kişi Suriye istihbaratı ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve liderliğini Mihraç Ural'ın yaptığı THKP-C Acilciler terör örgütünün Türkiye'ye yönelik bombalı saldırı yapacağını söyledi. Bombalı saldırının da Ankara'da yapılacağını belirten ihbarcı, eylemi gerçekleştirecek kişilerin isimlerini de vererek şunları söyledi:

"Daha önceden bombalama işinde kullanılmak üzere 2 adet kapalı kasa minibüs alındı, bu araçlara Harbiye'de Mehmet Gümüşçü isimli kaportacıda gizli bölmeler yapıldı. Araçlar şu an Harbiye'de ancak tam yerini bilmiyorum. 1 hafta kadar önce, 25-30 kiloluk paketler içerisinde toplam 1000 kilo kadar C-3 bomba malzemesi Samandağ Meydan Köyü yakınlarında denizyolu ile balıkçı Cengiz diye biri aracılığıyla geçirilerek Hatay Harbiye Beldesi'ne getirildi. Bu bombalar perşembe gecesi araçlara yüklenerek Nasır Eskiocak ve Yusuf Nazik önderliğinde Ankara'ya hareket edecek."

-------------KUTU 4-----------

Nasır Eskiocak'ın yeri tesbit edildi

5'i çocuk 52 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı patlamasının iddianamesinde yer alan en ilginç detaylardan biri ise, bombalı saldırının bir numaralı planlayıcısı tutuklu Nasır Eskiocak ile ilgili bilgiler. iddianameye göre patlamadan bir gün önce Eskiocak'ın yeri tespit edilip takip altında tutuluyor. Nasır Eskiocak'ın patlamadan bir gün önce neler yaptığı iddianamede şöyle anlatılıyor:

"10.05.2013 günü Nasır Eskiocak'ın 31 ALV 38 plaka sayılı aracı, ikameti yakınlarında park halinde görülmesi üzerine takibine başlanılmış, şahıs ikametinden çıkarak aracına bindiği ve Harbiye Caddesi üzerinden çevre yolu istikametine doğru hareket ettiği, Harbiye Belediye Beldesi'ne gelen şahıs, Karyer Mahallesi Ürgen Caddesi üzerinde bulunan kaportacı önünde durarak, X isimli şahısla buluştuğu ve kaportacıyı işlettiğini değerlendirdiğimiz X isimli şahısla ile yakın ilişkide olduğu, Nasır Eskiocak bir süre X1 ve X2 isimli şahıslar ile bir süre oturduktan sonra, aracına binerek hızlıca bölgeden uzaklaştığı tespit edilmiştir." - Hatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Reyhanlı Patlamasında İhmali Olduğu İddia Edilen Polislerin Yargılamasına Devam Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement