Rıfat Ilgaz'ın Oğlu'ndan Çarpıcı İdda - Son Dakika
Güncel

Rıfat Ilgaz'ın Oğlu'ndan Çarpıcı İdda

Rıfat Ilgaz\'ın Oğlu\'ndan Çarpıcı İdda

Aydın Ilgaz, Madımak Oteli'nde yakılan arkadaşlarını sayıklayarak olaydan 4 gün sonra üzüntüsünden öldüğü söyledi.

03.07.2011 13:10

Hababam Sınıfı'nın yazarı ve Türk Edebiyatı'nın önemli kalemlerinden Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, babasının 1993 yılında Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılan arkadaşlarını sayıklayarak olaydan 4 gün sonra üzüntüsünden öldüğü söyledi.

Kastamonu'nun Cide ilçesinde 7 Mayıs 1911 tarihinde doğan, 'Hababam Sınıfı' başta olmak üzere birçok önemli esere imza atan Rıfat Ilgaz, Sivas'ta yakılan 33 aydının ismini sayıklayarak öldüğü belirtildi. Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak üzere Sivas'a gidenlerle Rıfat Ilgaz'ın bir hafta önce Ankara'da Yazarlar Birliği'nin davetine katıldığını söyleyen oğlu Aydın Ilgaz, babasının o gün arkadaşlarından ayrılmak istemediğini belirtti. Öğretmenlik yaptığı için Cide'de 'Rıfat Hoca' olarak anılan büyük yazar Rıfat Ilgaz'ın, arkadaşlarını son olarak davette gördüğünü, Sivas'ta ölen Metin Altıok, Nesimi Çimen ve Asım Bezirci ile çok yakın arkadaşları olduğunu söyleyen Aydın Ilgaz, "Ankara'da Yazarlar Birliği'nin bir daveti vardı. Babama madalya vereceklerdi. Folklor ekibi ve diğerleriyle birlikteydi. Babam Sivas'a gidecek çocuklarla vakit geçirdi. Ayrılmak istemedi, hepsine sarıldı ve öptü" dedi.

Sivas'ta yaşanan olayları ilk olarak babasından saklamaya çalıştığını belirten Aydın Ilgaz, "Asım ağabeyin ve diğerlerinin ölümünü babamdan sakladık. Ama o öğrendi. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi'nde 'Ölümle yaşamın anlamı kalmadı, her şey yalama oldu' başlıklı bir yazı yazdı. Ertesi gün Kastamonulu yazar Emin Değer ile telefonla konuşuyor. Babam telefonla konuşurken fenalaşıyor ve sayıklamaya başlıyor" dedi.

Babasın son olarak 'Asım öldü, Nesimi öldü' diye sayıkladığını ifade eden Aydın Ilgaz, babasının son olarak bakıcısından gece 3 veya 4 gibi çay istediğini, kadın çayı getirdiğinde ise yerde yatarken bulduğunu söyledi.

Emin Değer'in o gece kendisini de arayarak Rıfat Hoca'nın durumunun kötü olduğunu, sayıklamaya başladığını söylediğini ifade eden Aydın Ilgaz, kendisinin hazırlanıp eve gidinceye kadar babasının öldüğünü söyledi.

Rıfat Ilgaz'ın ölmeden önce Sivas'taki olaylardan çok etkilendiğini belirten Aydın Ilgaz, Rıfat Hoca'nın kendisine ölmeden önce "Hitler ordusu Almanya'da ve Avrupa'da tüm kütüphaneleri yıktı. Firavunlar piramitlerin içindeki tabletleri yıktı. Ama insanlık tarihi boyunca aydınları yazarların bir binaya toplanıp üzerlerine kova kova benzin dökülmedi" dediğini söyledi. - Kastamonu/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rıfat Ilgaz'ın Oğlu'ndan Çarpıcı İdda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement