Rusya, BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıttığı karar tasarısı ile Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların durdurulmasını ve insani yardım için koridor açılmasını talep etti.
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Rusya'nın talebi üzerine Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla kapalı oturumda bir araya geldi.
BMGK haziran ayı başkanlığını da yürüten Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki olaylara ilişkin hazırladığı karar tasarısını toplantıda Konsey üyelerine dağıttı.
Tasarıda, Ukrayna'nın doğusunda çatışan taraflardan husumeti sonlandırmaları ve sürdürülebilir bir ateşkese bağlı kalmaları istendi.
Rusya tarafından "insani yardım tasarısı" olarak nitelenen metinde, çatışmaların arasında kalan sivillerin çıkabilmesi ve bölgenin tamamına insani yardım ulaştırılması için insani koridor oluşturulması talep ediliyor.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin bazılarından olumlu tepkiler aldıklarını, bazı üyelerin ise çok sayıda soru yönelttiklerini belirterek, "Bu sorulara cevap vermeye kalksak haftalarımızı buna harcamamız gerekir" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Ukrayna güvenlik güçlerini de suçlayan Churkin, ordunun sivillerin bulunduğu bölgelere ağır silahlarla saldırdığını ve bazı kentleri kuşattığını öne sürdü.
-İngiltere ve Fransa tepki gösterdi-
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya tasarısının "açık biçimde dengesiz ve kabul edilemez" olduğunu kaydederek, "Kabul edilmeyeceği belli olan bu tasarı niçin gündeme getiriliyor" diye sordu.
Tasarının "insani yardım" konulu olmasını da eleştiren Araud, "Şu ana kadar Ukrayna'da insani değil, askeri ve siyasi bir kriz olduğu görülüyor. Siyasi çözüme ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.
Araud, tasarıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğinin yer almamasını da önemli bir eksiklik olarak gösterdi.
BM Güvenlik Konseyi'nde, Ukrayna'daki krize ilişkin yapılan 10'dan fazla toplantıda herhangi bir ortak nokta sağlanamamış, Kırım'daki referandumun sonucunun tanınmayacağını belirten karar tasarısı da Rusya tarafından veto edilmişti.
Suriye'de insani yardım ulaştırılması için koridor oluşturulması ve ordunun hava saldırılarının durdurulması amacıyla yapılan çabaları veto yoluyla ya da veto tehdidiyle engelleyen Rusya'nın, Ukrayna'da insani krize ilişkin ciddi bulgular olmadan insani yardım koridoru oluşturulması teklifi BM Güvenlik Konseyi'ndeki Batılı ülkelerin tepkisini çekti. - New York
Son Dakika › Güncel › Rusya'dan Ukrayna'ya İnsani Yardım Koridoru Teklifi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?