Altyapı yetersizliği yüzünden su sıkıntısı çeken en ücra köyleri bile sağlıklı suya kavuşturdu. Kavaklıdere, Sarıkız içme suyu arıtma, 30 yerleşimde de paket içme suyu arıtma tesisi kurdu. 335 su kuyus u açarak yaz aylarında çevre yerleşimlerde yaşanan su sıkıntısını büyük ölçüde giderdi.
2004 - 2017 yılları arasında yerel yönetimlere örnek çok önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentte 2.8 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. Bunlardan en önemlisi, çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif, Bakırçay, Yarımada ve Küçük Menderes'e kirlilik akışının önüne geçilmesi oldu. Bu havzalardaki yerleşimler deki asbest borulu içme suyu hatları ile kanal hatları baştan sona yenilenerek sağlıklı bir alt yapıya kavuşturuldu.
2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarına da ağırlık verdi. Yatırım ve projeleri gerçekleştirirken gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmayı birinci öncelik olarak gören İZSU, 14 yılda 4 bin kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, bin 185 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 442 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı, 288 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirdi.
12 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile bir adet çamur çürütme ve kurutma tesisi kurulurken, çevre yerleşimlerin en büyük sorunlarından biri olan susuzlukla mücadele edildi ve 335 adet kuyu açıldı. Bu yerleşimlerin asbestli borulardan oluşan içme suyu altyapısı, sağlıklı borularla değiştirildi; su depolarına güneş enerjili klorlama sistemleri, ihtiyaç duyulan yerleşimlerde ise paket içme suyu arıtma tesisleri kuruldu.
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, Türkiye'deki mavi bayraklı plajlara bu yıl 10 yeni plaj daha eklerken, bu 10 plajın 4'ü İzmir'de yer aldı. Kentteki "mavi bayraklı" plaj sayısı, 12 yılda yüzde 120 artarak 51'e yükseldi. Bu artışta en büyük rolü, Büyükşehir Belediyesi'nin peşpeşe hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesisleri oynadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından, gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir kent bırakmak anlayışıyla gerçekleştirilen yatırımlar, Türkiye'nin pek çok köşesindeki yerel yönetimlere örnek gösterildi. İZSU'nun 2018 yılı bütçesinden de 761.6 milyon liralık pay yatırımlara ayrıldı.
GELECEĞE YATIRIM
Körfez'in su kalitesi, düzenli olarak alınan su numuneleri ile izlenmeye alındı.
Yüzülebilir bir Körfez için, karasallaşan alanda dip taraması yapmak ve su sirkülasyonu sağlamak üzere sirkülasyon kanalı açmak için "Büyük Körfez Projesi" başlatıldı. TCDD işbirliği ile süren projenin ÇED onayı alınarak proje çalışmaları için ihaleye çıkacak.
"Yüzülebilir Körfez" hedefiyle "Büyük Körfez Projesi" kapsamında 10 milyon liralık kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi İzmir Körfezi'nde hizmet vermeye başladı.
Büyük Körfez Projesi kapsamında Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına "otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları" ile deniz tabanına "akıntı ölçüm cihazları" yerleştirildi.
2000'li yıllara kadar her türlü atığın boşaltıldığı bir yer olarak kullanılan İzmir Körfezi'nde, Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımlarıyla hız kazanan temizlenme süreci hızla devam ediyor. Deniz altındaki yaşamı tespit amacıyla çekilen su altı fotoğrafları, Körfez'deki çarpıcı iyileşmeyi gözler önüne seriyor.
2008 – 2017 yılları arasında Urla Yüksek Teknoloji, Urla, Bayındır, Menemen, Aliağa, Torbalı, Kemalpaşa, Seferihisar, Ayrancılar- Yazıbaşı, Özdere, Doğanbey, Yeni Foça, Bayındır Hasköy, Menemen Türkelli ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri işletime alınarak Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Tire arıtması bu ayın sonunda devreye alınacak.
Türkiye'nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girdi.
Su depolarına "güneş enerjili otomatik klorlama sistemi" kuruldu.
Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes'e yaklaşık 2 milyon liralık 'Solar Çamur Kurutma Tesisi kuruldu.
2050 yılının nüfusu ve su ihtiyacına göre 30 ilçede gerçekleştirecek yeni içme suyu yatırımları için 'İçme Suyu Master Planı' hazırlanıp çalışmalara başladı. Seferihisar'a kurulacak Gelinalan ile Dikili'ye kurulacak Kabakum barajları için harekete geçildi.
30.8 milyon liralık yatırımla Gültepe'deki yolların iki metre altında yeniden dere yatağı oluşturuldu ve bu hatla yağmur sularının Meles'e ulaşması sağlandı.
İzmir'in musluklarından sağlıklı su akıyor
14 yılda İZSU Genel Müdürlüğü 4 bin kilometre uzunluğunda bir bölümü asbest olan boruları sağlıklı ve basınca dayanıklı borularla yeniledi. Altyapı yetersizliği nedeniyle su sıkıntısı çeken en ücra köyler bile sağlıklı suya kavuştu.
Su depoları yenilendi, su depolarına güneş enerjisi ile çalışan otomatik klorlama üniteleri yapıldı. İhtiyaç duyulan yerleşimlere TSE standartlarında su verebilmek için 30 yerleşime paket içme suyu arıtma tesisi kuruldu.
Manisa'daki Gördes Baraj suyunun arıtılması için 20.1 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 55.9 milyon liralık yatırımla Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlandı. Böylece İZSU, iletim hatları ile birlikte Gördes Baraj suyunu kente getirmek için 91 milyon liralık yatırım yapmış oldu.
335 su kuyusu açılarak yaz aylarında çevre yerleşimlerde yaşanan su sıkıntısı büyük ölçüde giderildi.
Manisa'da, Halkapınar ve Menemen'de arsenik arıtma tesisleri kuruldu. Toplam maliyeti 15 milyon Euro'yu bulan üç tesis sayesinde İzmir'de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı.
Çeşme'de 712 kilometrelik içme suyu iletim hattını yenilemek için yola çıkan İZSU, projenin birinci etap çalışmalarına başladı.
Kentin en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı ve Havzası'nı korumak ve kentin akciğerlerini büyütmek için İZSU'nun başlattığı yeşil seferberliğinde yaklaşık 3 milyon liralık yatırımla 1 milyon 20 bin fidana ulaşıldı.
İzmir'de iki çimento fabrikası ile protokol imzalayarak, arıtma çamurlarının çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılmasını sağladı. Çamur kurutma işleminde doğalgaz yerine biogazın kullanılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çimento fabrikalarının örnek işbirliği sayesinde binlerce ton karbondioksitin atmosfere salımı engellendi ve binlerce ağaç da doğaya kazandırıldı.
Menderes'teki arıtma tesisinde üretilen çamuru güneş enerjisiyle kurutan İZSU, hem nakliye masraflarından tasarruf etti, hem de yenilenebilir enerji kullanımıyla binlerce ton karbondioksidin atmosfere salımını engelledi.
Bornova Homeros Vadisi kaynaklarından gelen kaynak suları şişeleyerek "uygun fiyatla" İzmirlilerin evlerine taşıyacak, saatte 1500 damacana kapasiteli tesis hizmete alındı.
Son Dakika › Güncel › Sağlığınıza.. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?