Sağlık Çalışanlarından Yeni Aile Hekimliği Uygulamasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Sağlık Çalışanlarından Yeni Aile Hekimliği Uygulamasına Tepki

Sağlık Çalışanlarından Yeni Aile Hekimliği Uygulamasına Tepki

Adana Osmaniye Tabip Odası, Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ortak basın açıklamasıyla aile hekimliği uygulamasında yapılan yeni düzenlemeye tepki gösterdiler.

22.07.2013 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Osmaniye Tabip Odası, Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ortak basın açıklamasıyla aile hekimliği uygulamasında yapılan yeni düzenlemeye tepki gösterdiler.

Basın toplantısına katılan oda ve dernekler adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, sağlıkta olumsuzlukların bir bir ortaya çıkmaya devam ettiğini ve bu sorunların geçici ve haksız görevlendirmelerle çözülmeye çalışıldığını belirterek "Bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı tarafından 'Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair bir yönetmelik' yapılıp 19 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre aile hekimleri ile aile hekimliği birimlerinde çalışan hemşire, ebe ve sağlık memurlarına mesai saatlerinin dışında hafta içi 8 saat hafta sonu 16 saat olmak üzere haftada 30 saate kadar nöbet tutturulabilecektir. Bu ne demektir biliyor musunuz? İdare isterse aile hekimi ve aile sağlığı personelini, hafta içi sabah 8'den gece 24'de kadar çalıştırabilir. Gece 24.00'de nöbetten çıkıp evine gidebilirsin. Sonra uyur sabah 8 tekrar görevinin başında olursun. Bütün hafta içi size sadece uyumak için zaman kalır. Hafta sonu da adli nöbet, defin ruhsatı nöbeti gibi görevleriniz varsa bir aileniz olduğunu unutun artık. Sağlık Bakanlığı'nın hiçbir hekim örgütüne veya aile hekimine sormadan yaptığı bu gayri insani yönetmeliğe hayır diyoruz" dedi.

"BİZLER BEYAZ YAKALI KÖLE OLMAK İSTEMİYORUZ"

Ulutaş, nöbetlerin ne zamanlar ve hangi kriterlerde tutulması gerektiğini de anlatarak şunları kaydetti:

"İllerin sağlık personeli doluluk oranı, nüfus, coğrafi koşullar, sosyo-ekonomik ve kültürel özellikler, nöbet tutulacak sağlık tesisinin il veya ilçe merkezine uzaklığı gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacakmış. Hem de 657 sayılı kanunun ek 33'üncü maddesinde belirtilen yerlerde yani, yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde. Bu kriterleri tek tek ele alırsak sağlık personelinin doluluk oranı, Sağlık Bakanlığı personel atamalarını, tayinlerini yapan tek kurumdur. Personellerin doluluk oranlarını bilmiyor mu? ya da ayarlayamıyor mu? Kadroları dolduramıyor mu?

Nüfus, bütün yerleşim yerlerinin nüfusları belli değil mi? Türkiye'de olağanüstü durumlar mı yaşanıyor? Olağanüstü durumlarda herkes gönüllü olarak hizmete hazır zaten. O zaman neden eski yönetmelikteki 'olağanüstü durumlarda' ibaresi kaldırılarak 'gerekli hallerde' gibi yuvarlak bir cümle kurulmuştur. Coğrafi koşullar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin coğrafi koşullarını yeni mi keşfediyor? Bugüne kadar coğrafi koşullar bilinmiyor muydu? Planlama neden ona göre yapılmıyor? Sosyo-ekonomik ve kültürel özellikler, 21. Yüzyıl Türkiye'sinde Bakanlık hala vatandaşlarının kültürünü, sosyo-ekonomik durumunu analiz edememiş mi? Ona göre istihdam oluşturamamış mı? Nöbet tutulacak sağlık tesisinin il veya ilçe merkezine uzaklığı, Sağlık Bakanlığı Tesislerinin il ve ilçe merkezlerine uzaklıklarını bilmiyor mu? Sağlık Tesislerinde kaç tane hekime, hemşireye, ebeye, sağlık memuruna ihtiyacı var belirli değil mi? Bütün bu saydıklarımıza muktedir değiller midir? Değillerse sağlık kimlere emanettir?"

Basın açıklamasına Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Kadir Can Tuncer ve yönetim kurulu üyeleri, Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi (SES) başkanı Muzaffer Yüksel, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kadir Can Tuncel ve sağlık çalışanları da katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sağlık Çalışanlarından Yeni Aile Hekimliği Uygulamasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement