Sağlıkta Mobil Hizmetlerin Rolü Arttı - Son Dakika
Güncel

Sağlıkta Mobil Hizmetlerin Rolü Arttı

Sağlıkta Mobil Hizmetlerin Rolü Arttı

Son yıllarda artan mobil sağlık hizmetleri iş gücü ve zaman kayıplarında azalma sağlarken, maliyetin düşürülmesine de katkı sunuyor Yıllık maliyeti 16 bin avroya kadar çıkabilen diyabet hasta...

13.11.2013 11:50

MUHARREM AKSAKALLI - Son yıllarda artan mobil sağlık hizmetleri, iş gücü ve zaman kayıplarında azalma sağlarken, maliyetin düşürülmesine de katkı sunuyor.

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji sürekli değişim ve gelişim halindeyken dünyanın yerinde saymasının beklenemeyeceğini anlattı. Turgay, bu konudaki gelişmeleri yakından izleyip, ülkeye adapte ederek yeniliklere imza atmaya çalıştıklarını söyledi.

Kronik hastalık takibi özelinde sundukları hizmete dikkati çeken Turgay, "Teletıp" adı verilen bu hizmette özellikle tansiyon, diyabet ve kalp hastalarının şeker ve tansiyon değerlerinin uzaktan takip edildiğini ifade etti.

Tansiyon ve şeker değerlerinin Teletıp cihazıyla ölçülüp Gateaway sistemiyle doktorların 7 gün 24 saat izlediği ekranlara iletilmesinin sağlandığını belirten Turgay, bu yöntemin, riskli bir durum oluştuğunda hastaya en hızlı şekilde acil müdahale şansını doğurduğunu anlattı. Turgay, "Gerektiğinde hastaya telefonla sağlık desteği veriliyor, ciddi problemlerde ise ambulans ekibiyle hemen olay yerine gidiliyor. Ayrıca Teletıp, hasta yakınlarının da içini rahat ettirecek bir sistem. Hasta yakınları, hastanın izni ile kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifreyle 'www.acibademmobil.com.tr'ye giriş yaparak hastanın tansiyon, şeker değerlerini takip edebiliyorlar" diye konuştu.

Özgür Turgay, tablet bilgisayarlardan yararlanarak, doktor ve hasta arasındaki iletişimi kolaylaştırdıklarını da kaydetti. Turgay, ambulans doktorlarının kullandığı iPadlerle, hastanın sağlık durumu verilerinin, götürüldüğü hastaneye en hızlı şekilde iletildiğini bunun da önceden gerekli hazırlıkların yapılmasını sağladığını ifade etti.

-Tablet bilgisayar ve akıllı telefonlar

Turgay, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi cihazların sektör açısından iş gücü ve zaman kayıplarında azalma sağlamasının önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Doktorların yüzde 62'sinin stetoskoptan sonra en fazla akıllı telefon kullanmasının, hemşirelerin de yüzde 71'inin iş yerlerinde bu teknolojiden yararlanmasının, konunun hassasiyetini net bir şekilde gösterdiğini anlatan Turgay, "Tablet ve akıllı telefonlar için hazırlanmış 40 bin medikal uygulama bulunuyor" dedi.

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turgay, sağlık sektörünün çehresinin değiştiğine işaret ederek, hastaların artık sağlık hizmetini istediği yer ve saatte alabilmek istediğini anlattı. Turgay, bir anlamda artık sağlık hizmetlerinin eskisi gibi sadece iyileştirici değil, aynı zamanda koruyucu ve önleyici nitelik kazandığını vurguladı.

Sağlık alanındaki bu gelişmelerin, mobil sağlık hizmetlerinin olumlu etkilerinin daha çok hissedilmesini sağladığını ifade eden Turgay, şunları kaydetti:

"Örneğin maalesef kronik hastalıklar dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ından sorumlu. Sağlık harcamalarının yüzde 85'i kronik hastalıklar için ayrılıyor. Mobil sağlık hizmetleri sayesinde, kronik hastalıklar uzaktan takip edilerek, hastalıkların olumsuz etkilerinin azaltılması sağlanıyor. Bunun yanı sıra yaşlanan nüfus ve yaşam süresinin uzamasıyla birlikte artan hasta sayısı, hastanelerin kapasitesinin çok üzerinde. Örneğin, ABD'de 200 milyar dolar gibi bir büyüklüğe sahip olan mobil sağlık sektörünün genel sektör içindeki payı, son yıllarda yüzde 2'lerden yüzde 14'e çıkmış bulunuyor. Mobil sağlık sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyüme içerisinde. Son 5-6 yıllık dönemde sektörün hacmi 250 milyon doların üzerine çıktı. Önümüzdeki 2 ya da 3 yıl içerisinde pazarın 1 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz."

-Ülkemizdeki mobil sağlık hizmetleri

Dr. Turgay, mobil sağlık hizmetlerinin ülkemizde henüz gelişmekte olan yeni bir alan olduğunu belirterek, bu yeni sağlık hizmetlerinin kazandırdıklarını, makro ve mikro düzeyde görmenin mümkün olacağını ifade etti.

Mobil sağlığın dikkat çekici taraflarından birinin de hükümetler üzerindeki sağlık maliyetlerinin oluşturduğu baskıyı azaltması olduğuna değinen Turgay, bunun da yararının zamanla görüleceğini bildirdi.

Turgay, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kayıtlı diyabet, 20 milyon hipertansiyon hastası bulunduğunu anlatarak, "Bununla birlikte kontrol altında tutulmayan bir diyabet hastasının yıllık maliyeti elimizdeki verilere, göre 16 bin avroya kadar çıkabiliyor. Bu hastalar mobil yöntemlerle kontrol altına alındığındaysa maliyet 3 bin avroya kadar düşebiliyor" diye konuştu.

Sağlığın teknolojiyle entegrasyonunda günden güne önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Turgay, 2011 yılında 1,2 milyar dolar olan mobil sağlık teknolojisinin 2018'de 11,8 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Turgay, "Uzaktan Kronik Hastalık Takibi Sistemi" ile özellikle belli bir yaştan sonra başlayan tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlıkların takibini gerçekleştirebildiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ürettiğimiz bu son teknolojiler sayesinde bir tansiyon veya şeker hastasının, Teletıp cihazı ile ölçtüğü tansiyon ve şeker değerleri, bu sisteme adapte olan Gateway ile Acıbadem Mobil Sağlık'ın medikal çağrı merkezi'ndeki ekranlarda online olarak doktorlar tarafından izlenebiliyor. Böylece günlük değerleri doktorlar tarafından düzenli olarak takip edilen hastalara, gerekli müdahaleler de zamanında yapılabiliyor."

Turgay, son olarak teknolojik gelişmelerle birlikte mobilitenin sağlıktaki payının da ciddi bir artış göstereceği kanısında olduğunu belirterek, 2016'ya kadar olan dönemi kapsayan periyotta mobil sağlık için 100 milyon avro civarında bir yatırım beklentilerinin olduğunu vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sağlıkta Mobil Hizmetlerin Rolü Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement