Saklıkent Tunceli Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Saklıkent Tunceli Keşfedilmeyi Bekliyor

Saklıkent Tunceli Keşfedilmeyi Bekliyor

Uzun yıllar adı terör olaylarıyla anılan ve çözüm süreciyle farklı bir havaya giren Tunceli, endemik bitki zengini Munzur Vadisi Milli Parkı, Pülümür Vadisi, doğal güzellikleri ve kültürel v...

19.11.2013 11:23

HAYDAR TOPRAKÇI - Uzun yıllar adı terör olaylarıyla gündeme gelen ancak çözüm süreciyle bambaşka bir havaya bürünen Tunceli, Munzur Vadisi Milli Parkı, tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve turistik mekanlarıyla kabuğunu kırmak istiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Tunceli'nin uzun yıllar küçük bir kitapçıkla yapılan tanıtımının bugün 20 çeşit ürünle gerçekleştirildiğini söyledi.

Son birkaç yıldır kentte görev yapan valilerin destekleriyle tarih ve kültür hazinesi Tunceli'yi daha doğru, daha iyi tanıtabilmek için mini rehber, broşür, kitapçık, kartpostal, harita gibi materyaller hazırladıklarını belirten Ulaşoğlu, "Saklı hazineyi, kentimizi daha doğru, anlaşılabilir bir şekilde anlatabilmek, insanlara tanıtabilmek ve buraya ziyaretçi çekebilmek için amacıyla bütün materyalleri hazırladık. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, Tunceli'yi turizmde hak ettiği yere taşıyacağız" diye konuştu.

Ulaşoğlu, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda bin 518 adet endemik bitki türü bulunduğunu, bunların 47'sinin Munzur Vadisi Milli Parkı'na özgü olduğunu ifade etti.

Milli Parkın bitki ve hayvan varlığı bakımından oldukça zengin olduğunu dile getiren Ulaşoğlu, Munzur Çayı'nda yaşayan kırmızı benekli alabalıkların endemik bir tür olduğunu ve lezzet bakımından dünyanın nadir tatlı su balıkları arasında yer aldığını aktardı.

-Munzur Çayı'na, Ganj Nehri benzetmesi

Ulaşoğlu, Tunceli'deki güzellikleri anlatmaya kelimelerin yetersiz kaldığını belirterek, Hindistan için Ganj Nehri hangi anlamı ifade ediyorsa, Tunceliler için de Munzur Çayı'nın aynı şeyi ifade ettiğini söyledi.

Tunceli'nin her köşesinde tarihi eser, doğal güzellikler ya da kültürel bir varlık bulunduğuna dikkati çeken Ulaşoğlu, "Tunceli'de tescilli 106 tarihi ve kültürel varlığımız bulunmaktadır. Halen tescilleme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu sayının daha yukarılara taşınması için gayretlerimiz var. Aynı zamanda tescilli tarihi varlıkların bakım, onarım ve restorasyonu konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Tarih ve doğa  severlere çağrıda bulunan Ulaşoğlu, "Televizyon belgesellerinde görebilecekleri pek çok tarihi, doğal, kültürel varlıkları burada birebir görebilme olanağını yakalamak, doğayla başbaşa kalabilmek niyetinde olanları kentimize bekliyoruz" ifadesini kullandı. - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saklıkent Tunceli Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement