Samsun Barosundan 'İç Güvenlik Reformu Paketi' Endişesi - Son Dakika
Güncel

Samsun Barosundan 'İç Güvenlik Reformu Paketi' Endişesi

Samsun Barosundan \'İç Güvenlik Reformu Paketi\' Endişesi

Samsun Barosu Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, 'İç Güvenlik Rreformu Paketi'nin polisle vatandaşın karşı karşıya gelmesinin etkilerinin ağır olacağını belirterek, "Ağırlaştırılmış polisiye önlemler, uzun vadede hukuk devleti olarak kullanılan kavramın karşıtı olan polis devletine doğru gidişat için zemin oluşturur" dedi.

12.02.2015 16:50

Samsun Barosu Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, 'İç Güvenlik Rreformu Paketi'nin polisle vatandaşın karşı karşıya gelmesinin etkilerinin ağır olacağını belirterek, "Ağırlaştırılmış polisiye önlemler, uzun vadede hukuk devleti olarak kullanılan kavramın karşıtı olan polis devletine doğru gidişat için zemin oluşturur" dedi.

Samsun Baro Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, 43 maddeden oluşan 'İç Güvenlik Reformu Paketi' yasa tasarısı hakkında bugün yazılı bir açıklama yaptı. Anayasal devletin, tüm kurumlarıyla hukukun üstünlüğünü benimseyen devlet olduğunu hatırlatan Gürbüz, 'İç güvenlik paketi'ni değerlendirerek, "Demokratik bir hukuk devletinin tüm ideolojik ve siyasal düşüncelere eşit mesafede durması ve aynı zamanda tüm vatandaşlarının güvenliğini de en üst düzeyde koruması zorunludur. Ancak bu korumanın da hukuk devleti kuralları içinde yapılması zorunlu ve kaçınılmazdır" dedi.

Baro Başkanı Gürbüz, şöyle devam etti:

"43 maddeden oluşan iç güvenlik reformu tasarısı yasalaşması halinde keyfi olarak yapılan arama ve dinlemelerin yasallık kazanacağı, yargı kararı olmadan polisin kişileri 48 saate kadar gözaltına alma yetkisinin olacağı, istihbari konularda yargı merci olarak Ankara'da süper yetkili bir Ağır Ceza Hakimi'nin görevlendirileceği, Vali ve Kaymakama gözaltına almak için emir verme yetkisinin tanınacağı ve yine mülki amirlerin adli soruşturmada fiilen savcıların üzerinde yetkili hale geleceği, adeta savcılık makamının by-pass edildiği toplamda 21 kanunda değişiklik yapacak bir torba kanun hayatımıza girecektir. Tasarının bu haliyle mülki amirlere ve kolluğa geniş bir takdir yetkisi ve inisiyatif alanı tanıdığı tartışmasızdır. Oysa anayasal güvence altında bulunan kişi hak ve hürriyetleri yasal düzenlemelerle asla herhangi bir kamu görevlisinin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Siyasi ve sosyal sorunlara siyasi ve sosyal araçlar ile çözüm aranması gerekir. Ağırlaştırılmış polisiye önlemler, uzun vadede hukuk devleti olarak kullanılan kavramın karşıtı olan polis devletine doğru gidişat için zemin oluşturur. Polis ile vatandaş karşı karşıya geldiğinde ise bunun yan etkileri çok ağır olur. Özetleyecek olur isek yasalarda zaten yer alan hususların bir torba yasa ile ağırlaştırılması ve hukuk devletinin zayıflatılması halinde bunun mevcut sorunları gidermeyeceğini düşünüyoruz. Toplumsal mutabakat, uzlaşı alanlarının genişletilerek, kutuplaşma ortamına son verilmesinin en doğal ve kalıcı çözüm olacağı inancındayız. Bu noktada iktidar ve muhalefetiyle tüm siyasal kurumlara ve sivil topluma büyük sorumluluk düştüğü kanaatindeyiz." - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun Barosundan 'İç Güvenlik Reformu Paketi' Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement