Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı - Son Dakika
Güncel

Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı

Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi'nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Samsun'da Karadeniz'e atılan karanfillerle anıldı.

30.01.2022 16:42  Güncelleme: 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi'nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Samsun'da Karadeniz'e atılan karanfillerle anıldı.

Mübadelenin 99'uncu yılında düzenlenen etkinlik kapsamında mübadiller, Kurtuluş Yolu'nda Bandırma Vapuru'nun Samsun'a gelişini simgeleyen ve o dönem Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede toplandı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, burada yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in kuruluşuna giden yolun ilk adımı burada atıldığını ve tam da burada bugünü anısına denize karanfiller bırakacaklarını dile getirdi.

Türkiye'de mübadil nüfusun en fazla iller arasında S bildiren Demir, "Bunun güzelliğini zenginliğini en iyi bilen ve yaşayanlardan biriyim. Mübadiller bizi biz yapan değerleri tümüyle genetiğinde taşırlar. Milletimize, vatanımıza, bayrağımıza, geleceğimize aşıktırlar ve bu konuda ellerinden geleni yaparlar. Allah hiç birimize o acıları tekrar yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Programa katılımda bulunan dernekler adına basın metnini okuyan Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği üyesi Melek Dirican Üner ise mübadeleden yaklaşık 2 milyon insanın etkilendiğini dile getirdi. Üner, "Mübadil olmanın acısını yaşayan çocuk ve torunları olan bizler her yıl mübadelenin yıldönümlerinde anma ve hatıralarını yaşatma etkinlikleri düzenliyoruz. Savaş ve göz yollarında yaşamlarını yitiren aile büyüklerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz." dedi.

Mübadillerin talep ve isteklerini dile getiren Üner, şunları kaydetti:

"Birinci kuşak mübadillerin terk ettikleri memleketlerini bir daha göremeden göçüp gittiler. Mübadil çocukları ve torunları olarak bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerimizin yaşadıkları yerleri vizesiz şekilde seyahat etmek istiyoruz. İstemleri dışı evlerini terk ederek göç yollarında yaşamlarını yitirenleri ve yeni hayatlarını kurmak için her türlü fedakarlık ve gayret ile bizleri bugünleri emanet edenler saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz."

Mübadiller, daha sonra "Vardar Ovası" türküsü eşliğinde Karadeniz'e karanfil bıraktı.

Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement